BiH
0

Izetbegović posjetio povratnike u Janji

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović posjetio je danas Janju kod Bijeljine, ocijenivši da ovo povratničko naselje predstavlja uspješan primjer povatka Bošnjaka u Republiku srpsku (RS).

Posjeta Janji, kazao je, organizirana je s ciljem da se sagledaju mogućnosti i način da se pomogne povratnicima, privrednicima, te pronađu mehanizmi kojima bi im država olakšala povratak i opstanak.

Izetbegović je o tome razgovarao s Vahidin Mulamustafićem, koji se uspješno bavi plasteničkom poljoproivrednom proizvodnjom, i koji je, kako kaže, primjer kako se može napraviti dobar posao i zaposliti određen broj ljudi.

Izrazio je i uvjerenje da će u narednom periodu biti napravljen malogranični prijelaz na Drini, podsjetivši da je o tome nedavno razgovarao sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

Naglasivši da mještani Janje moraju imati jednostavniji put do svog zemljišta uz Drinu, do kojeg sada moraju obilaznim putem ići čak i do 40 kilometara, član Predsjedništva BiH je dodao da tamo ima oko 500 hektara zeljišta koje stanovnici Janje ne mogu obrađivati, a da ne prođu taj dugi put.

“Sagledaćemo i druge mogućnosti da bismo vidjeli šta država još može učiniti za održivi povratak", najavio je Izetbegović u izjavi novinarima u Janji.

On je s povratnicima tog bijeljinskog naselja razgovarao i mogućnostima drugih vidova pomoći.

Kada je u pitanju zakonu o državljanstvu BiH, Izetbegović je kazao da za dijasporu stižu dobre vijesti i da bi, na njegovu inicijativu, član 17, prema kojem se gubilo državljanstvo, nakon dvije godine mogao biti promijenjen.

“Ljudi koji žive vani neće izgubiti državljanstvo”, kaže Izetbegović.

Član Predsjendištva BiH je na tribini u Domu kulture Janja razgovarao s povratnicima o aktuelnoj političkoj situaciji, stanju u državi i regionu u odnosu na integracije BiH, javili su mediji u RS.