BiH
33

Izetbegović: Otkloniti dileme u vezi kredibilnosti aplikacije

FENA
BiH treba napraviti nekoliko koraka kako bi se otklonile dileme u vezi kredibilnosti aplikacije BiH za članstvo u EU, izjavio je večeras predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Gostujući u Dnevniku D Federalne TV Izetbegović je kazao da se na jednom od njih radi ovih dana podsjećajući na jučerašnji sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH Denisa Zvizdića sa entitetskim premijerima posvećen sistemu koordinacije.

"Mislim da ćemo tu napraviti pomake i da će se raščistiti dileme koje dolaze iz Republike Srpske, te da ćemo imati prihvaćen koordinacijski sistem, dakle popunjavanje njegovih tijela i da će to biti najbitniji dio kojim ćemo potvrditi kredibilnost", kazao je Izetbegović.

Drugo se, po njegovim riječima, odnosi na trgovinski dio SSP-a i tu neće biti lako jer treba sačuvati i zaštiti poljoprivrednu proizvodnju u BiH, a ipak postići barem dio onoga ili fazno što traži EU.

Naveo je da svi bitni pokazatelji govore da su se stvari u BiH pokrenule nakon višegodišnjeg zastoja na reformskom putu.

"BiH je krenula, predala je aplikaciju, raste prikupljanje sredstava iz direktnih i indirektnih poreza, industrijska proizvodnja, raste BDP, broj zaposlenih, noćenja turista, izvoz, pokrivenost uvoza izvozom... Svi ti vitalni parameteri su između dva i četiri posto, ali građani to još ne osjete u svakodnevnom životu jer to nisu neke dramatične promjene, ali se definitivno može reći da BiH krenula pravim smjerom i da treba ubrzavati te pozitivne procese", istakao je Izetbegović.

Na pitanje koliko je za BiH i njenu budućnost bitna presuda koja će za sedam dana biti izrečena Radovanu Karadžiću, Izetbegović je rekao da je sve što je na liniji istine i pravde jako bitno bez obzira kakve će privremene reakcije izazvati u BiH.

"Sve sa čime se neka pravda postigla je ustvari nešto što će na duge staze smirivati prilike u BiH", dodao je Izetbegović.