BiH
18

Izetbegović: Nisam optimista po pitanju održavanja izbora u Mostaru

FENA
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Radno-konsultativni sastanak stranačkog rukovodstva s predstavnicima Stranke demokratske akcije (SDA) na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini održava se danas popodne u Sarajevu, a tema je utvrđivanje pravaca i prioriteta djelovanja Stranke.

Na sastanku bi, između ostalog, trebala biti razmatrana radna verzija Izborne platforme za lokalne izbore 2016. godine.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je prije sastanka kazao novinarima da je to radna platforma za lokalne izbore koju će danas dati načelnicima i ljudima iz SDA, tako da mogu dati promjedbe koje će biti inkorporirane i usvojene na sljedećoj sjednici stranačkog Predsjedništva krajem iduće sedmice.

"Suština današnjeg sastanka jeste rad Savjeta, zaključci Savjeta SDA. Savjet je napravio presjek onoga šta je obećano prije dvije godine u Fojnici, šta je od toga urađeno na raznim nivoima", kazao je predsjednik SDA.

Dodao je da ono što nije urađeno, treba biti urađeno, uz dodatne aktivnosti koje su se u međuvremenu pokazale neophodnima.

Po njegovim riječima, radi se o jednom akcionom planu koji će danas biti predstavljen, sa rokovima i sa nosiocima aktivnosti, od Vijeća ministara BiH, preko federalne vlade, kantonalnih vlada, lokalnog nivoa 2i zadužiti strukturu SDA koja može iznijeti, zajedno sa koalicionim partnerima, taj program".

"Nadam se da ćemo 2017. godinu napraviti godinom koja će biti najbolja u postdejtonskom periodu, da će doći do masovnog zapošljavanja, masovne izgradnje infrastrukture, do usvajanje reformi itd", kazao je Izetbegović.

Predsjednik Savjeta SDA Selmo Cikotić je kazao da je platforma koja će danas biti razmatrana napravljena na način da su korištena iskustva iz dobrih lokalnih kampanja sa prethodnih izbora.

Dodao je da su korištene sve preporuke odbora Savjeta Stranke, 15 odbora Savjeta Stranke je dalo svoje preporuke iz različitih oblasti.

"Imamo određena naučna principijelna znanja koja cijenimo da su korisna za lokalnu upravu i lokalne kampanje. Sve smo to integrirali. Danas ovdje imamo predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti sa nivoa države, Federacije BiH, kantona i načelnike općina. Svi će dobiti primjerak te radne verzije platforme i dobit će jedan period da eventualno ponude određene korekcije", naveo je Cikotić.

Upitan očekuje li da konačno budu održani izbori u Mostaru, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je odgovorio „na žalost, ne“.

"Volio bih vam danas reći 'da', ali na žalost nisam optimista", naveo je Izetbegović.

Kazao je kako misli da bi tu morala i međunarodna zajednica pomoći.

"OHR nas je, na kraju krajeva, doveo u ovu situaciju sa nametanjem Statuta, sa svojim intervencijama, a onda nas je ostavio negdje na sredini, s ovom presudom Ustavnog suda koja bi jako dovela u pitanje poziciju Bošnjaka nakon svega što su prošli u Mostaru. Pa bi možda i OHR trebao razmisliti da neki potez napravi, da završi ono što je počeo prije desetak godina", smatra Izetbegović.

Upitan na koji način bi to bilo moguće učiniti, odgovorio je da „može recimo kazati da nam da još dvije godine i da izvršimo izbore po starom modelu, na primjer je tako nešto“.