BiH
2

Izetbegović ne želi Nikolića u BiH dok Naser Orić ne bude pušten

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba/EPA
Foto: Klix.ba/EPA
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je jutros formalni zahtjev predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću i članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću da zvanična posjeta predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića BiH bude odgođena.

Nikolić bi trebao doći u BiH sutra, 16. juna, a Izetbegović traži odgodu posjete jer je Orić uhapšen u Švicarskoj po potjernici koju je raspisala Republika Srbija 3. februara prošle godine.

Izetbegović je u svom zahtjevu podsjetio da je tokom 2013. godine između Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije potpisan Protokol o saradnji u progonu počinitelja kaznenih dijela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, koji daje garanciju da će se postupci za navedena kaznena djela voditi prvenstveno u državi državljanstva osumnjičenog. Navedeni protokol, u skladu sa zaključenim bilateralnim sporazumima u oblasti pružanja međunarodne pravne pomoći između BiH i Republike Srbije, predviđa mogućnost ustupanja kaznenog gonjenja državi državljanstva osumnjičenog.

"S obzirom da gospodin Orić ima prebivalište u BiH i da je dostupan njenim organima gonjenja, očekivali smo da će, u duhu dobrosusjedskih odnosa, Republika Srbija ispoštovati svoje obaveze prema odredbama potpisanih bilateralnih sporazuma i protokola dviju država, odnosno da će ovaj predmet ustupiti BiH i da Švicarskoj neće uputiti zahtjev za ekstradiciju gospodina Orića. Prema informacijama koje smo diplomatskim kanalima dobili od švicarske strane, Ministarstvo pravde Republike Srbije je 12. juna 2015. godine ipak uputilo švicarskim vlastima zahtjev u kojem traži ekstradicijski pritvor za gospodina Orića. Takav postupak Republike Srbije u suprotnosti je s ciljevima radi kojih su potpisani bilateralni sporazumi iz oblasti međunarodne pravne pomoći koji obavezuju dvije države, kao i odredbama navedenog protokola. Imajući u vidu novonastalu situaciju, smatram da zvanična posjeta predsjednika Republike Srbije BiH u ovom trenutku ne bi doprinijela ciljevima zbog kojih je planirana", napisao je Izetbegović dodajući kako traži odgodu posjete dok se ne realizuje okončanje ekstradicijskog postupka pred švicarskim pravosudnim organima, te povratka gospodina Orića u BiH.

Nikolićeva posjeta BiH najavljena je prošle sedmice. Predsjednik Srbije trebao je biti dočekan uz vojne počasti i obaviti razgovor s članovima Predsjedništva BiH. No, u četvrtak, 10. juna, švicarske vlasti uhapsile su ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića po potjernici Republike Srbije. Orić se zaputio u Švicarsku jer je trebao prisustvovati obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Kako je za Klix.ba rekla Vasvija Vidović, Orićeva advokatica, njemu su prvobitno predočili potjernicu iz februara 2014. godine koja je izbrisana nakon intervencije pravnog tima iz BiH i protestnog pisma Interpolu. Orić je zadržan jer je iz Srbije stigla nova potjernica koja je, kako je Vidović rekla, sličnog sadržaja kao i prva. Oriću je određen ekstradicijski pritvor od 14 dana.

Podsjećamo, prilikom procesuiranja Orića u Hagu postupajući tužitelj Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju istraživala je događaje u Zalazju i odlučila je da Orića ne tereti za to jer nisu postojali bilo kakvi dokazi koji bi ga okrivili za sporne događaje.Tako je Orić 2008. godine oslobođen svih optužbi koje su mu se stavljale na teret kada su u pitanju događaji na području Srebrenice.