BiH
5

Izetbegović nakon sastanka sa Mogherini: Većina lidera spremna prihvatiti principe

Anadolija
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Stvari idu dobro. Lideri upravo preuzimaju usmenu obavezu da se na liniji prijedloga Evropske unije (EU) napravi agenda koja će BiH da izvuče iz zastoja koji traje već nekoliko godina, kazao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izetbegović je izašao ranije sa sastanka koji lideri političkih stranaka održavaju sa visokom predstavnicom Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije (EK) Federicom Mogherini i evropskim komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom.

"Ja sam nešto ranije napustio, ali je već većina partijskih lidera govorila i otprilike svi kažu isto. Dakle, spremni su da prihvate principe, ali pomalo se i posipaju pepelom. Mislim da mi imamo jedan momentum iza oktobarskih izbora i da će ovaj put stvari ići bolje", pojasnio je Izetbegović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome ko se to posipao pepelom, Izetbegović je kazao da su Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija kazali da su se i ranije potpisivali slični sporazumi, ali da nije došlo do implementacije.

"Milorad Dodik je iznio zanimljivu tezu koja je i zabavila sve prisutne. Kazao je da je kočničar procesa u BiH bila Stranka demokratske akcije. Nešto originalno što do sada nismo čuli", kazao je Izetbegović.