BiH
3

Izetbegović i Reeker se složili: BiH sve više zaostaje

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je danas zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Philipa Reekera.

Razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, kao i o odnosima u regijama zapadnog Balkana i Bliskog istoka.

Sagovornici su se složili da je regija zapadnog Balkana u velikoj mjeri uznapredovala na evroatlantskom putu, ali da, nažalost, Bosna i Hercegovina sve više zaostaje.

Izrazili su i uvjerenje da će ulazak Hrvatske u EU biti dodatni podstrek za sve zemlje regije da nastave s potrebnim reformama i poboljšanjem regionalne saradnje.

Pomoćnik državnog sekretara Reeker je ponovio snažnu podršku SAD-a bosanskohercegovačkom evroatlantskom putu, ali je dodao i da politički lideri i institucije u BiH moraju uraditi svoj dio posla kako bi zemlja krenula naprijed.

S tim u vezi naglasio je potrebu što skorijeg završetka aktivnosti vezanih za uknjižbu perspektivne vojne imovine i implementaciju odluke Sejdić - Finci.

Izrazio je snažnu podršku njegove zemlje započetom procesu reforme Ustava Federacije Bosne i Hercegovine. Sagovornici su se složili i da mirni protesti koji su se dešavali pred zgradom Parlamenta BiH jasno govore o želji građana da se napokon efikasnije počnu rješavati njihovi problemi, te da Parlament BiH treba što prije da nastavi s radom.

Ocijenili su da tvrdnje parlamentaraca iz entiteta RS, da je zbog ovih protesta njihova sigurnost u Sarajevu ugrožena, nemaju osnova.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, između ostalog, naglasio je da je spreman uložiti maksimalne napore da se zaustavi retorika koja ne doprinosi rješavanju aktuelnih problema i ubrzanju ključnih procesa važnih za budućnost Bosne i Hercegovine. Istakao je da svi trebaju prestati s pokušajima ostvarenja maksimalističkih ciljeva koji datiraju još iz ratnog vremena, te da se fokusiraju na poboljšanje stanja u državi.

Izrazio je zadovoljstvo rezultatima svog angažmana na stabilizaciji odnosa i boljoj saradnji u regiji, kao i očekivanje da će takav razvoj događaja imati pozitivan uticaj na prilike u našoj zemlji.