BiH
19

Izetbegović - Hill: U fokusu razgovori o stanju u BiH, regiji i Gazi

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je otpravnika poslova u Američkoj ambasadi u Sarajevu Nicholasa Hilla, javlja Anadolija. 

Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, odnosima u regiji, te eskalaciji krize u Pojasu Gaze. Istaknuta su očekivanja da će predizborna kampanja u našoj zemlji proteći u fer i demokratskoj atmosferi, te da će se fokus djelovanja svih institucija i političkih stranaka prioritetno usmjeriti na pomoć stradalima u katastrofalnim poplavama. Konstatovano je da su odnosi u regiji sve bolji i da je posljednji pozitivan primjer za to zajednički nastup Republike Srbije i Bosne i Hercegovine na uspješnoj donatorskoj konferenciji u Bruxellesu, za pomoć poplavljenim područjima u ove dvije zemlje.

Kada je u pitanju tragična situacija u Gazi, predsjedavajući Izetbegović se još jednom založio za trenutni prestanak ubijanja civilnog stanovništva i traženje pravičnog rješenja mirnim putem. On je istakao da međunarodna zajednica mora imati aktivniju ulogu u izgradnji mira u ovom dijelu svijeta, uz liderstvo Sjedinjenih Američkih Država.

Predsjedavajući Izetbegović je naglasio da SAD nisu samo globalna super-sila u geopolitičkom smislu, nego demokratska snaga od koje se s pravom očekuje da bude i najuticajniji faktor u očuvanju temeljnih humanističkih i moralnih vrijednosti u međunarodnim odnosima.