BiH
0

Izetbegović: Hiljade leševa životinja u Posavini i Semberiji mogu zagaditi zemljište

Piše: J. H.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništa BiH Bakir Izetbegović, ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH general Senad Mašović posjetili su danas nekoliko posavskih opština nastradalih u poplavama.

Sa načelnikom Općine Odžak Hajrudinom Hadžidedićem razgovarali su o najurgentnijim problemima u ovoj općini.

Današnjem susretu u Odžaku prisustvovali su i Dragan Čović, predsjedniika HDZ-a BiH i Tomislav Karamarko predsjednika HDZ-a Hrvatske.

Dogovoreno je veće angažovanje pripadnika OS BiH na prikupljanju leševa uginulih životinja kao i na zaprašivanje ovog područja protiv komaraca.

"Ovdje u Posavini i Semberiji će biti hiljade leševa uginulih životinja koje mogu zagaditi zemljište i vodu. To je veliki problem koji se ne može lako riješiti", rekao je za Klix.ba Izetbegović.

On dodaje da će se uginule životinje morati sahranjivati na pravilan način.

"Ovdje ljudi imaju velike potrebe za stočnom hranom jer će preživjele životinje uskoro početi gladovati", dodaje predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je rekao da će direktno sa sa ministrom Osmićem reagovati na ove probleme te da uveliko rade na rješavanju ovih stvari.

Izetbegovića smo pitali o reakciji međunarodne zajednice kada je u pitanju katastrofa u BiH.

"Prve reakcije su zaista dobre. Zvao me zamjenik generalnog sekretara UN-a i ponudio mi svu pomoć. Zvali su me svi predsjednici iz regije koji su već poslali pomoć. Za sada je ta reakcija dobra, samo da ne izgubi na snazi i da taj entuzijazam ne splasne u danima koji su pred nama. Ako se ovakav stepen spremnosti održi, bit će dobro", zaključio je Izetbegović.

Državna delegacije koju predvodi Izetbegović danas je obišlaopćina Odžak, Vukosavlje, Šamac, Orašje, Brčko i Olovo, koje su zahvaćene poplavama s katastrofalnim posljedicama.