CJB Banja Luka
0

Izdavanje ličnih dokumenata i subotom

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Banjalučka policija pozvala je građane da provjere rokove važenja ličnih dokumenata, posebno putnih isprava i na vrijeme pokrenu postupak zamjene ili nabavke novih.

S obzirom na predstojeću sezonu godišnjih odmora, koja je specifična po povećanom interesu građana za izdavanje ličnih dokumenata, pozivaju se građani da pravovremeno zamijene lične dokumente i putne isprave svoje maloljetne djece da bi izbjegli gužve u ljetnim mjesecima na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata.

Građani zahtjeve za izdavanje ličnih dokumenata mogu predati svakim radnim danom od 7 do 20 sati na lokaciji za izdavanje ličnih dokumenata koja je smještena u zgradi Medicinske elektronike u Banjoj Luci, a subotom od 7 do 13 sati.

Cijena biometrijske putne isprave iznosi 40 KM, a zakonski rok za izdavanje putne isprave je 30 dana.

Putna isprava se može izdati i u roku kraćem od propisanog, odnosno u roku od 48 sati od trenutka podnošenja zahtjeva i to u slučaju teške bolesti, smrtnog slučaja u porodici i tada se plaća 40 KM.

U drugim slučajevima, ukoliko građanin traži izdavanje putne isprave u roku kraćem od propisanog zakonom, cijena putne isprave iznosi 200 KM.

Od 17. marta svoja prava i obaveze o pitanju registracije ili produženja registracije motornih vozila građani mogu da realiziraju od 7 do 21 sat, te subotom od 7 do 13 sati, saopćeno je iz Centra javne bezbjednosti Banja Luka.