Suđenje Radovanu Karadžiću
0

Izbjeglice su pod prisilom vođene iz UN-ove baze u Potočarima

Sarajevo-x.com
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Bivši pripadnik Holandskog bataljona UNPROFOR-a Paul Groenwegen izjavio je na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu da je Vojska Republike Srpske (VRS) u julu 1995. godine pod prisilom odvela desetine hiljada srebreničkih Bošnjaka iz okoline baze Ujedinjenih Nacija (UN) u Potočarima.

Groenwegen je rekao da, po ulasku pripadnika VRS-a u Srebrenicu, “prestrašenim izbjeglicama nije ostavljen drugi izbor” do da se ukrcaju u autobuse koji su ih odvozili u pravcu Kladnja.

Prema iskazu Groenwegena, srpski vojnici su one koji bi se usprotivili primoravali da uđu u vozila i istovremeno su od porodica odvojili muškarce između 16 i 60 godina, te ih zatvorili u “Bijelu kuću”, prije nego što su i njih autobusima odveli ka Bratuncu.

Pokušaji holandskih vojnika da to spriječe bili su neuspješni, rekao je svjedok.

Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant VRS-a, optužen je za genocid nad više od 7.000 bošnjačkih muškaraca u danima nakon što je VRS zauzela Srebrenicu 11. jula 1995. godine.

Na teret mu se stavlja i progon bošnjačkih žena i djece iz enklave pod zaštitom UN-a. Karadžić je optužen i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce između 1992. i 1995. godine.

Groenwegen je kazao da je 12. i 13. jula 1995. dva puta u Potočarima vidio komandanta VRS-a Ratka Mladića. Holandski vojnik ispričao je i da je vidio ubistvo jednog Bošnjaka koje su počinili srpski vojnici.

Mladić, bivši načelnik Glavnog štaba VRS-a, očekuje početak suđenja za genocid i druge zločine u BiH pred Tribunalom u Haagu.

Unakrsno ispitujući Groenwegena, Karadžić je insistirao na tome da Srebrenica nije bila demilitarizovana, ali je svjedok odgovorio da u Srebrenici nije vidio čvršću vojnu strukturu, već samo naoružane civile koji su nastojali da odbrane grad.

Na tvrdnju optuženog da je u Srebrenici djelovala “28. divizija Armije BiH (ABiH) sa četiri brigade i 13.000-14.000 boraca”, Groenwegen je odgovorio da mu to “nije bilo poznato”.

O odvođenju Bošnjaka iz Potočara svjedočio je i drugi pripadnik Holandskog bataljona Roger Patelski. Kazao je da su ga 11. jula 1995. srpski vojnici zadržali na posmatračkom punktu UNPROFOR-a, a sutradan prebacili u Potočare, koji su bili “preplavljeni prestrašenim izbjeglicama”.

Patelski je izjavio da je “pomagao” u dovođenju izbeglica na rub baze UN-a, gdje su srpski vojnici odvajali bošnjačke muškarce, a žene i djecu ukrcavali u autobuse. Prema iskazu svjedoka, bošnjački muškarci su zatim bili odvedeni na obližnje polje, gdje su ih srpski vojnici tukli. Čuo se i jedan pucanj, a na polju je ostalo beživotno tijelo, posvjedočio je Patelski.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u ponedjeljak, 16. januara ove godine.