BiH
2

IZ RS-a traže ostavke ili smjene Meddžide Kreso i Gorana Salihovića

SRNA
Goran Salihović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Goran Salihović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Porodice poginulih iz Republike Srpske su nezadovoljne radom predsjednika Suda BiH Meddžide Kreso i glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića na procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima i procesu traženja nestalih Srba u BiH, zbog čega smatraju da oni treba da podnesu ostavke ili da ih smijeni Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je Srni da Organizacija raspolaže velikim brojem dokaza koji ukazuju na neprincipjelnost i pristrasnost Suda i Tužilaštva BiH u procesuiranju ratnih zločina, retroaktivnu primjenu Krivičnog zakona BiH, kao i opstrukcije u podizanju optužnica za zločine počinjene nad Srbima.

Mitrović je rekao da bi glavni tužilac BiH trebalo da podnese ostavku zbog zastoja u ekshumaciji nestalih Srba na sarajevskoj deponiji Buča Potoku.

"Ukoliko nema novca da plati radove za tu ekshumaciju, Tužilaštvo BiH je trebalo novac da zatraži od Vijeća ministara BiH, a ne da ekshumacija bude obustavljena", zaključio je Mitrović.

Mitrović je ranije izjavio da je Republička organizacija posebno nezadovoljna činjenicom da "kantonalni sudovi i tužilaštva u Federaciji BiH svakodnevno procesuiraju Srbe za navodno počinjene ratne zločine, dok okružna tužilaštva takve predmete prosljeđuju na procesuiranje Tužilaštvu BiH".

Na današnjoj sjednici VSTV-a BiH bit će predstavljen izvještaj o radu predsjednika Suda BiH Meddžide Kreso za 2012. godinu.

Na dnevnom redu trodnevne sjednice, koja se održava u Sarajevu, naći će se i ocjena rada glavnog tužioca Tužilaštva BiH, glavnih tužilaca federalnog tužilaštva, Republičkog tužilaštva Srpske i Tužilaštva Brčko distrikta za 2012. godinu.