Djelo Đoke Mazalića
22

Iz novosadske fondacije kažu da umjetninu ukradenu iz BiH ne izlažu na manifestaciji

N. V.
Novi Sad (Shutterstock / Ilustracija)
Novi Sad (Shutterstock / Ilustracija)
Nakon što je Saša Magazinović upozorio vlast u Srbiji da će djelo Đoke Mazalića "Magdalena", koje je, kako kaže, ukradeno iz BiH, biti predstavljeno povodom manifestacije Novi Sad Evropska prijestolnica kulture, iz Fondacije Novi Sad kažu da to nije istina.
"Prikaz ovog djela i pomenuta izložba nikada nisu bili dio aplikacione knjige niti ijednog programskog plana projekta, a Fondacija Novi Sad 2021- Evropska prijestolnica kulture nema, niti je ikada imala ikakve veze sa platformom za digitalizaciju u okviru koje se, po navodima medija, nalazi i prikaz ovog umjetničkog djela", kazali su.

Prethodni organizacioni odbor kandidature za Evropsku prijestolnicu je također imao svoj sopstveni plan digitalizacije koji nema veze sa sajtom za digitalizaciju pomenutim u ovom tekstu. Logotip koji je prisutan na tom sajtu potiče iz perioda kandidature za Evropsku prijestolnicu kulture iz 2014. godine, dok je u međuvremenu u potpunosti promijenjeno rukovodstvo projekta, kao i programska i aplikaciona knjiga, koja je i donela Novom Sadu titulu kulturne prijestolnice.

Tim ispred projekta Novi Sad - Evropska prijestolnica kulture od dobijanja titule gradi kapacitete za 2022. godinu kada će, na osnovu prijedloga Evropske komisije, Novi Sad ponijeti titulu kulturne prijestolnice.

"Svoju reputaciju zasnovali smo na dostojanstvenom radu i aktivnostima kojim želimo da u Srbiji, regionu i svijetu prenesemo pozitivnu sliku o kulturnim praksama u gradu, razvijajući nove projekte, pokrećući nove procese i nove prostore za kulturu, uz želju da pružimo oslonac i podršku ustanovama kulture i vaninstitucionalnoj umjetničkoj sceni da raste i razvija se", kazali su iz Fondacije.