Uspješna akcija "Let's Do It"
0

FOTO+VIDEO / Iz Modraca izvučena olupina auta, u Širokom Brijegu 4.000 volontera

Piše: Adisa Pobrić
Ronioci u jezeru Modrac
Više od 36.000 volontera učestvovalo je u jučerašnjoj najvećoj akciji čišćenja Bosne i Hercegovine "Let's Do It". Prema prvim podacima, 40.000 punih vreća za smeće i desetine tona kabastog otpada odvezeni su na za to propisana mjesta.

Volonteri okupljeni oko zajedničke ideje da BiH učine čistijim, ljepšim i boljim mjestom za život radili su u 105 općina, a nije zabilježen nijedan incident i nijedna povreda.

Prema broju volontera istakao se Široki Brijeg, gdje se akciji odazvalo 4.000 učesnika, od čega je najviše bilo osnovaca i srednjoškolaca. U Kantonu Sarajevo čistilo je oko 1.500 ljudi, a na VIP lokaciji bilo je oko 200 uposlenika poznatih firmi, međunarodnih institucija i javnog sektora. U gradovima RS-a prema prvim podacima registrovano je 15.000 volontera.

Iz jezera Modrac, sa pet metara dubine, ronilačka grupa invalida Eko izvukla je olupinu automobila. Očišćen je Trebević, a stručno obučeni članovi Kluba spasavalaca 2000 očistili su ambise.

Iz slastičarni u Stocu kolačima su počašćeni volonteri koji su očistili šest kilometara rukavca rijeke Bregave. U Bugojnu, u mjesnoj zajednici Vileši, očišćena je velika deponija smeća na mjestu gdje će u narednim danima početi izgradnja igrališta za djecu.

U Sarajevu su primijećeni pojedinci koji su samoinicijativno, sa vrećama u rukama, izašli da čiste ulice i parkove oko zgrada u kojima žive. Tako se okupila grupa od 26 djece iz osnovne škole na Ciglanama i očistila svoju ulicu.

U Olovu, Maglaju, Kaknju, Gradačcu, Mostaru, Lukavcu, Novom Travniku, Odžaku i Visokom napunjeno je više od 1.000 vreća za smeće zapremine od 120 ili 150 litara i desetine tona kabastog otpada.

U općini Hadžići očišćene su tri deponije, parkovi i ulice. U sarajevskoj općini Stari Grad čišćena je Bijela tabija, izletište Barice, kao i Aleja ambasadora, a volonterima se priključio i britanski ambasador u BiH. U općini Centar očišćen je Veliki park i ulice, a najveći odziv volontera u Sarajevu bio je na lokaciji Spomen-parka Vraca u Novom Sarajevu, gdje se okupilo više od 200 ljudi. Očišćena je i aula Željezničke stanice.

Voloteri iz Goražda su pored parkova, ulica i deponija čistili i obale rijeke Drine, zajedno sa ribarima, a čišćene su i obale rijeke Bosne.

Tim u općini Jablanica će na mjestima gdje su nekada bile deponije, koje su vrijedni volonteri jučer očistili, posaditi drveće kao znak sjećanja na ovu veliku akciju.

Centralni štab akcije bio je u sali Gradske uprave Grada Sarajeva, gdje su prikupljane informacije s terena. Akcija je u svim općinama završena prije 17 sati.

"Ovo je novo lice Bosne i Hercegovine. Hiljade ljudi su odlučili da prekinu sumornu svakodnevnicu i da učine našu zemlju čistijim, ljepšim i boljim mjestom za život", poručili su organizatori akcije "Let's Do It - očistimo zemlju za jedan dan."