Kako je uništeno 20 miliona dolara
0

FOTO / Iz Jugoslavije je ostao stan u N. Yorku, kome će pripasti?

Sarajevo-x.com
Jugoslavija ne postoji više od 20 godina, no imovina bivše socijalističke federativne republike postoji i odoljeva zubu vremena. Jugoslavija je imala imovinu u New Yorku, a danas je to tema rasprave - čija je. Riječ je o dvoetažnom stanu vrijednom 20 miliona dolara, smještenom na broju 713 u Park Aveniji.

Apartman, koji ima šest spavaćih soba, četiri kupaonice i dva manja kuparila, koristili su jugoslovenski izaslanici u SAD. Uskoro bi se taj stan mogao naći na tržištu, izvijestio je New York Post.

Apartman je posljednji koristio Darko Silović, posljednji ambasador pri UN-u koji je predstavljao Jugoslaviju. Od 1992. godine stan je napušten, ali ne i zaboravljen. Pet zemalja bivše Jugoslavije (Srbija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Makedonija) tvrde da posjeduju pravo na taj stan.

Sud u New Yorku je 1995. godine presudio da je vlasništvo nad stanom političko pitanje, a ne pravno. Srbija je tada pristala da plaća troškove održavanja stana, koji danas iznose 12.300 dolara mjesečno.

Spor oko vlasništva i dalje traje. No, kako navode američki mediji, očekuje se da se ugovor o prodaji stana potpiše ovih dana u Sarajevu.

Srbija bi, prema proračunu, trebala dobiti 39,5 posto prihoda, prema formuli zasnovanoj na ekonomskoj snazi svake zemlje nasljednice.

Beograd će nakon toga krenuti u novu bitku, onu za povrat dva miliona dolara koliko je platila za održavanje stana.

A, da li je stan održavan?

New York Curbed prenio je tekst pod naslovom "Kako je Jugoslavija uništila 20 miliona dolara vrijedan stan u Park Aveniji".

Iz priloženih fotografija moglo bi se reći da u stan od raspada Jugoslavije, do danas nisu utrošena ni dva dolara, a gdje li dva miliona.

Farba sa stropova opada, srebrno posuđe poprimilo je crnu boju, namještaj je propao. U kuhinji se nalazi mikrovalna veličine klima-uređaja, a u ostavi još stoji džem od trešanja.

Jugoslavija je stan u srcu New Yorka na Manhattanu kupila 1975. godine.