Udruženje poljoprivrednika
0

Iz Hrvatske uvozimo četiri puta više hrane nego što izvozimo

FENA
Zakon o zaštiti domaće proizvodnje, nakon nepune dvije godine od njegovog prvog predlaganja u parlamentu BiH, „prošao“ je i na Domu naroda državnog parlamenta, čime je usvojen.

-Ovim zakonom uvodi se carina na uvoz iz Hrvatske i Srbije za nekoliko grupa poljoprivredno-prehrambenih proizvoda te za mineralne vode i s ovim zemljama BiH ima veliki trgovinski deficit u oblasti hrane i pića. Tako naprimjer iz Hrvatske uvozimo četiri puta više hrane nego što izvozimo, saopćilo je Udruženje poljoprivrednika u BiH, naglašavajući da ove dvije zemlje imaju neuporedivo jači i razvijeniji poljoprivredno-prehrambeni sektor i u uvjetima potpuno liberaliziranog tržišta BiH je osuđena da bude gubitnik čak i uvjetima tzv. lojalne trgovine.

Udruženje cijeni razumijevanje zastupnika koji su podržali ovaj zakon i time pokazali senzibilitet na dešavanja u sektoru hrane. Nadamo se da će takav senzibilitet ispoljiti i kod definiranja i drugih mjera koje će Udruženje predlagati radi stvaranja boljeg ambijenta za domaću proizvodnju, kaže se u saopćenju.