BiH
723

Iz DF-a poručuju: Nema imenovanja uprava dok u javna preduzeća ne uđe finansijska policija

Piše: N. N.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na današnjoj konferenciji za medije ministri u Vladi Federacije BiH iz DF-a najavili su da će sutra zatražiti od Finansijske policije da uđe u sva državna preduzeća koja su u nadležnosti resornih ministarstava u kojima su ministri kadrovi DF-a.

Konferenciji za medije prisustvovali su federalni ministri Aleksandar Remetić, Reuf Bajrović, Milan Mandilović i ministrica Snježana Soldat. Povod konferencije za medije je trenutna kriza vlasti u Federaciji BiH.

Aleksandar Remetić, ministar trgovine i potpredsjednik Vlade Federacije BiH, kazao je da zbog stanja u javnim preduzećima u većinskom vlasništvu Federacije BiH u ova preduzeća mora ući Finansijska policija.

"Mi u DF-u smo odlučili da pozovemo Finansijsku policiju, a na temelju njenih nalaza, ako za tim bude potrebe, i druge istražne i pravosudne organe, da izvrše uvid u poslovanje preduzeća u većinskom vlasništvu Federacije BiH. Prije poduzimanja bilo kakvih novih koraka želimo da budu identificirani oni koji su odgovorni za gubitke desetina ili stotina miliona KM. Ne možemo pristati na imenovanje novih upravljačkih struktura koje će nastaviti da po političkim instrukcijama uništavaju resurse građana ove zemlje", kazao je Remetić.

On je odbacio navode kako su koraci koje DF poduzima usmjereni protiv bilo kojeg naroda ili skupine u Federacije BiH.

Na konstataciju da je lider HDZ-a BiH Dragan Čović jučer rekao kako je još prije četiri mjeseca dogovoren ulazak Finansijske policije u javna preduzeća ministar industrije, energetike i rudarstva Reuf Bajrović kazao je kako oni to nisu ranije mogli provesti jer nisu bili vlast.

"Sada smo u situaciji da to uradimo i s obzirom da mislimo ono što govorimo onda i radimo ono što mislimo", kazao je Bajrović.

Što se tiče posljednjeg nesporazuma oko imenovanja uprave u Aluminiju, Bajrović je pojasnio šta se desilo.

"Na kolegiju Vlade je dogovoreno da na dnevnom redu bude Informacija o stanju u Aluminiju. No, dan prije smo saznali da će neki na bazi te informacije donijeti zaključak kojim se traži smjena uprave. Mi smo to spriječili jer je protivzakonito. Federacije BiH, naime, ima samo 44 posto vlasničkog udjela i nije većinski vlasnik u Aluminiju", kazao je Bajrović.

Bajrović je dodao da su oni spremni na kompromis ali da kompromis ne znači da bude uvijek onako kako jedan od partnera traži. Također, on je pozvao i druge stranke i njihove ministre u Vladi Federacije da pozovu Finansijsku policiju u ona preduzeća koja su u njihovoj nadležnosti.

Bajrović je kazao kako su oni spremni da razgovaraju sa svima, ali nije mogao potvrditi da li će lider DF-a Željko Komšić prisustvovati najavljenom sastanku Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića.