BiH
37

Ivanić: Rezolucija o Srebrenici će biti okrenuta ka budućnosti ili će BiH vratiti u prošlost

SRNA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ocijenio je danas da Rezolucija o Srebrenici, koju priprema Velika Britanija, nosi rizik podjela i potencijalnog vraćanja BiH unazad.

Ivanić je izjavio novinarima u Beogradu da je postojao i ranije sličan prijedlog koji je rađen u lobističkim grupama i bio je potpuno neprihvatljiv.

On je ocijenio da će ovaj novi prijedlog predstavljati test za međunarodne institucije da li će naći mjeru i napraviti rezoluciju koja će biti okrenuta budućnosti ili će se situacija iskoristiti da se BiH vrati u prošlost.

"Mislim da bi bilo daleko bolje da se u ovom vremenu time nije bavilo, jer je BiH taman ušla u neku vrstu pozitivnog pristupa. Ovakav način, bojim se, vratit će nas unazad", upozorio je Ivanić.

On je napomenuo da će za nekoliko dana imati uvid u sadržaj rezolucije, ali da već sad može da kaže da nije siguran da će predlagač biti u stanju da nađe izbalansiran pristup.

Ivanić je rekao da je najveća odgovornost na Velikoj Britaniji, koja je odlukom da bude predlagač, preuzela i političku odgovornost o upotrebi, odnosno zloupotrebi rezolucije.

"Ako nas rezolucija ponovo podijeli, tada je odgovornost na onima koji su to preduzeli. Neće moći naći nikakav izgovor za svoju negativnu ulogu", rekao je Ivanić.