BiH
53

Ivanić održao predavanje polaznicima Akademije za političke lidere u BiH

FENA
Mladen Ivanić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Mladen Ivanić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić primio je jučer polaznike Akademije za političke lidere u BiH.

Ivanić je održao predavanje o temi "Politički sistem Bosne i Hercegovine" u okviru modula Mladi u diplomatiji i evropske integracije koju organizuje "Perpetuum mobile - Centar za razvoj mladih i zajednice" iz Banje Luke.

Ivanić je upoznao polaznike akademije sa složenim i jedinstvenim političkim uređenjem Bosne i Hercegovine.

"U okviru sistema institucija koje čine vlast, Predsjedništvo BiH je prvi organ koji je konstituisan nakon izbora", naglasio je Ivanić.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i saradnji s EU-om Ivanić je naveo aktivnosti i reforme koje se provode u integracionom procesu BiH, te istakao da je punopravno članstvo u EU prioritet spoljne politike.

"Novi pristup i inicijativa EU kao i izjava Predsjedništva BiH o prihvaćanju zaključaka Savjeta za spoljne poslove EU će donijeti pozitivne pomake i ubrzati proces integracija", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

"Nakon formalne potvrde u Parlamentu BiH, slijedi usvajanje konkretnog reformskog programa", kazao je predsjedavajući Ivanić.

Organizatori "Akademije za političke lidere/ke u BiH 2014/15" su kazali da je njihov cilj stvoriti novu generaciju političara i obučiti mlade aktiviste koji će sarađivati u cilju unapređenja njihovih zajednica, života mladih i društva u cjelini.

U diskusiji s akademkinjama i akademcima predsjedavajući Ivanić je odgovarao na različit dijapazan pitanja iz političkog života, naročito iz polja političke ekonomije, ustavne strukture i nadležnosti, i spoljne politike.

Uime člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića sastanku je prisustvovala savjetnica Tonka Krešić, dok je uime člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sastanku prisustvovao šef Kabineta Haris Bašić, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.