Odluka iz 2015.
27

Ivanić: Nije donesena odluka o neuništavanju teškog naoružanja

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedništvo BiH 2015. godine nije donijelo odluku kojom bi od uništavanja bilo izuzeto teško naoružanje (haubice, oklopni transporteri, mitraljezi, puškomitraljezi), saopćeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

"Odlukom iz 2015. godine Predsjedništvo BiH je samo omogućilo da se prije uništavanja pojedini dijelovi naoružanja koriste kao rezervni dijelovi", saopćeno je povodom današnje izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika da u Federaciji BiH, promjenom ove odluke, postoji više od stotinu haubica koje mogu biti upotrijebljene u svakom trenutku.

Iz Ivanićevog kabineta su naveli da su srpski oficiri u Oružanim snagama BiH i srpski predstavnici u Ministarstvu odbrane BiH prošle godine insistirali i nastavljaju da insistiraju da bude završen proces uništavanja navedenog naoružanja.

"Sve plasirane informacije doživljavamo kao neistinu i zloupotrebu ozbiljnih tema za prerano započetu izbornu kampanju", navedeno je u saopćenju.

Predsjedništvo BiH, u sastavu Haris Silajdžić, Nebojša Radmanović i Željko Komšić, u augustu 2010. godine donijelo je odluku o rješavanju viškova naoružanja, municije, minsko-eksplozivnih sredstava za Oružane snage BiH. Odluka se, između ostalog, odnosi i na uništavanje viškova naoružanja koje je donirala SAD kroz program "Opremi i obuči".

U saopćenju ističu da je Ministarstvo odbrane BiH bilo dužno realizovati obaveze koje proističu iz te odluke i Predsjedništvu BiH dostaviti izvještaj o realizaciji.

"Tokom 2010. godine uništena je 30.081 američka puška 'M-16'. Predsjedništvo BiH, u čijem sastavu je bio i Nebojša Radmanović, u naredne četiri godine nije tražilo izvještaje i u tom periodu nije bilo nikakvog uništavanja viška naoružanja", poručili su iz kabineta Mladena Ivanića.