BiH
6

Ivanić: Imenovanje mandatara sljedeće sedmice, a onda razgovori o ministarskim pozicijama

FENA
Mladen Ivanić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Mladen Ivanić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik PDP-a Mladen Ivanić večeras je u Sarajevu izjavio da će se, kada budu stvoreni uslovi da se imenuje predsjednik Federacije BiH, imenovati i mandatar za novi saziv Vijeća ministara BiH.

"Iz onoga što znamo, danas je završen Goraždanski kanton, ostaje da se završi Sarajevski. Koliko sam shvatio, to će biti završeno sutra. Mislim da ćemo tokom ove sedmice mi poslati prvo kandidata, pošto oko njega nema spora, na provjeru", kazao je Ivanić, navodeći da kandidat prvo mora proći provjeru SIPA-e i CIK-a BiH.

Kad se to desi, dodao je, "onda ćemo ga imenovati“.

"Pretpostavljam da bi to moglo da bude, sasvim realno, u idućoj sedmici", kazao je Ivanić, navodeći da će razgovori o ministarskim pozicijama uslijediti nakon što bude imenovan mandatar.

Ivanić nije želio komentirati izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika u vezi s tekstom zajedničke izjave koju je usaglasilo Predsjedništvo BiH, a za koju je Dodik rekao da je "zloupotreba Predsjedništva, jer ono nema te nadležnosti“..

"To postaje neozbiljno. Sebe smatram ozbiljnim političarem i neozbiljne izjave nemam namjeru više da komentarišem. Mislim raditi svoj posao kako ga radim i mislim da je interes Republike Srpske da se i BiH otvori ka Evropi, da dobijemo finansijske fondove, da se odmaknemo od priča o Ustavu, da se bavimo ekonomijom i otvaranjem radnih mjesta", naglasio je Ivanić.

Naveo je da on ne vidi tu ništa štetno po Republiku Srpsku te da je to načelna izjava "koja ne može biti problematična“.

"To što se on više ne pita toliko koliko je mislio da treba da se pita, to je njegov problem", poručio je Ivanić.

Naglašava da daleko veću raspravu očekuje kada se bude pravio program konkretnih reformi i to je, kazao je, nešto gdje bi svi trebali dati doprinos.

Upitan da li će nova vlast uspjeti donijeti efikasan mehanizam koordinacije i šta je dosad kočilo taj proces, Ivanić je dodao da prvo moraju formirati Vijeće ministara BiH, "pa ćemo onda i nastojati otkočiti proces koordinacije“.

"Naša je obaveza da to uradimo i rekao bih interes svih, jer nas iza toga čeka ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i značajnija finansijska podrška iz EU", potcrtao je Ivanić.