Intervju za Klix.ba
97

Ivana Hlavsova: EU mora potvrditi kandidatski status BiH, Češka će učiniti sve da dođe do toga

Vedad Karić
Ambasadorica Češke Republike u BiH Ivana Hlavsova (Foto: Ambasada Češke Republike)
Ambasadorica Češke Republike u BiH Ivana Hlavsova (Foto: Ambasada Češke Republike)
Historijat odnosa Češke Republike i BiH seže daleko u prošlost, a saradnja između dvije države u brojnim oblastima nastavila se sve do danas. Kakvi su odnosi između dvije države, koliko se može raditi na njihovom poboljšanju za Klix.ba govorila je ambasadorica Češke Republike u BiH Ivana Hlavsova.

S ambasadoricom smo razgovarali o brojnim temama koje se odnose na trgovinsku i drugu saradnju između Češke Republike i Bosne i Hercegovine, predsjedavanjem ove države Evropskom unijom, ali i o unutrašnjim problemima Bosne i Hercegovine.

Na početku razgovora, ambasadorica se osvrnula na svoj dosadašnji boravak u BiH te na aktivnosti za koje smatra da su doprinijele razvoju odnosa između BiH i Češke Republike.

"Uskoro završavam treću godinu mandata u BiH. Nažalost, prve dvije godine su bile jako pogođene pandemijom koronavirusa što je ograničilo naše živote, ali i aktivnosti. Sretna sam što smo se ove godine vratili uobičajenom radu. Češka i BiH dijele dugu historiju još iz perioda koji smo proveli zajedno u Austro-Ugarskoj monarhiji. Trenutni bilateralni odnosi su veoma dobri i naša saradnja ima veoma širok spektar. Podržavamo evropske i euroatlantske integracije BiH i to činimo na različitim nivoima, od političke podrške do konkretnih projekata. Aktivno predstavljamo našu zemlju bh. javnosti kroz kulturu. Promovišemo mogućnost ekonomske saradnje i podržavamo češke kompanije koje su zainteresirane za poslovanje u BiH", rekla je ambasadorica na početku razgovora.

Također, osvrnula se i na tri prioriteta u saradnji s našom državom.

"Razvojna saradnja je za nas od velikog značaja i počela je odmah nakon rata. BiH je među šest prioritetnih zemalja češke razvojne saradnje. Postoje tri prioritetna sektora - voda, energija i dobro upravljanje. Češka kroz razvojne projekte godišnje doprinosi BiH sa skoro 4 miliona eura", pojasnila je.

Ambasada Češke Republike u Sarajevu (Foto: Facebook/Ambasada Češke)
Ambasada Češke Republike u Sarajevu (Foto: Facebook/Ambasada Češke)

Krajem 2021. godine, Ambasada Češke Republike potpisala je tri ugovora u vrijednosti od milion KM gdje je naglašeno kako će Češka nastaviti s ulaganjima u dalji razvoj Bosne i Hercegovine. Tim povodom, pitali smo ambasadoricu na šta se konkretno ugovori odnose te u kojoj se fazi implementacije nalaze trenutno.

"Imamo veoma dobru saradnju s UN organizacijama kao što su IOM, UNDP i UNFPA. To je bio razlog da doprinesemo s milion KM projektima ovih partnerskih organizacija. Prvi projekat je usmjeren na razvoj registra vina u Bosni i Hercegovini, na osnovu standarda EU. Drugi se odnosi na učešće u općinskim projektima upravljanja životnom sredinom koji se bavi vodom i kanalizacijom. Treći projekat u saradnji s UNFPA tiče se istraživanja o demografskoj otpornosti BiH. Prošle godine također je započela realizacija projekta vrijednosti 2,6 miliona KM s KJKP Rad Sarajevo, a tiče se opreme za razvrstavanje otpada za reciklažu", kaže ambasadorica.

Jedan vid saradnje ogleda se i u razvoju i upotrebi pametnih tehnologija u gradskom prijevozu. Prošle godine, ambasada je organizovala seminare u Sarajevu i Banjoj Luci na ovu temu, a tokom razgovora ambasadorica je naglasila kako će se saradnja nastaviti i na nadolazećem Ekonomskom forumu pametnih gradova koji će se održati u Pragu.

Prag uskoro domaćin susreta predstavnika pametnih gradova (Foto: Shutterstock)
Prag uskoro domaćin susreta predstavnika pametnih gradova (Foto: Shutterstock)

"Rezultati saradnje u tehnologijama pametnih gradova u saobraćaju implementiraju se širom zemlje u nekoliko projekata. U novembru će delegacija gradonačelnika i stručnjaka iz BiH i regije učestvovati u Pragu na Ekonomskom forumu pametnih gradova. Češka ima opsežno visokotehnološko znanje koje bismo željeli podijeliti s našim partnerima", ističe Hlavsova tokom razgovora.

U kontekstu ekonomske saradnje, u razgovoru s ambasadoricom osvrnuli smo se i na podatke Agencija za statistiku u kojima se navodi kako je Bosna i Hercegovina ostvarila trgovinski deficit sa Češkom. Između ostalog, ambasadorica je govorila i o tome koliko je zadovoljna razvojem saradnje između zemalja u ovom pogledu.

"Ove godine je značajno povećan izvoz iz Češke u BiH (34 posto). U prvoj polovini ove godine izvoz je dostigao nivo prije pandemije. U Češkoj postoji više od 800 kompanija koje posluju s bh. partnerima. Ovaj broj pokazuje koliko su naše veze jake i da postoji potencijal za rast. Ambasada podržava nove mogućnosti tako da smo pripremili dvije poslovne misije u BiH za narednu godinu. Jedna se odnosi na energetiku, druga na rudarski sektor", najavila je Hlavsova.

Predsjedavanje Evropskom unijom

Od jula 2022. godine, Češka Republika preuzela je od Francuske predsjedavanje Evropskom unijom. Iako je ova godina izuzetno nezahvalna za rad, naročito zbog toga što se fokus prije svega mora staviti na rat u Ukrajini te energetsku krizu koja neminovno proizilazi iz rata, češka vlada je saopćila kako će jedan dio fokusa biti i na zemljama Zapadnog Balkana i bržoj EU integraciji ove regije.

Tim povodom, ambasadorica je odgovorila na pitanje da li smatra da je Češka Republika u ovom periodu učinila dovoljno kada govorimo o EU integracijama Zapadnog Balkana, a naročito Bosne i Hercegovine.

Premijer Češke Republike Petr Fiala (Foto: EPA-EFE)
Premijer Češke Republike Petr Fiala (Foto: EPA-EFE)

"Zapadni Balkan je među prioritetima češkog predsjedavanja. Možda se čini da je zasjenjeno zbog najhitnijih mjera koje su vezane za rusku agresiju na Ukrajinu i energetsku krizu, ali mi nastavljamo raditi na tome. U julu su uspješno otvoreni pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Sada se koncentrišemo na viznu liberalizaciju za Kosovo", rekla je ambasadorica.

Osim ovih zemalja, fokus je stavljen i na EU put Bosne i Hercegovine.

"Status kandidata BiH je naš treći prioritet i počinjemo s pripremom decembarskih zaključaka Vijeća o proširenju EU. Evropska komisija je preporučila da se BiH dodijeli status kandidata uz razumijevanje da se poduzmu određeni koraci. Sada je na državama članicama da postignu konsenzus kako bi potvrdile status. Uloga Predsjedništva EU je da moderira diskusiju i mi smo spremni dati sve od sebe da dođemo do pozitivnog zaključka. U isto vrijeme održani su Opći izbori u BiH i sada se nadamo da će formiranje novih institucija biti završeno na vrijeme te da će parlament i vlade početi raditi svoj posao. Ovdje ima puno toga da se uradi, a neka pitanja su hitna", naglašava ambasadorica Ivana Hlavsova.

Osim predsjedavanja Evropskom unijom, Zapadni Balkan je dio i koalicionog programa nove češke vlade kojom predsjedava Petr Fiala. Tim povodom ambasadorica se osvrnula i na dalji razvoj i mogućnosti saradnje između Češke i zemalja Zapadnog Balkana.

Ambasadorica Češke Republike u BiH Ivana Hlavsova (Foto: Ambasada Češke Republike)
Ambasadorica Češke Republike u BiH Ivana Hlavsova (Foto: Ambasada Češke Republike)

"Nakon što završimo ulogu predsjedavanja EU, ponovo možemo u potpunosti da se koncentrišemo na direktnu saradnju sa zemljama regiona, kako bilateralno tako i u multilateralnim forumima. U potpunosti podržavamo regionalnu saradnju zapadnobalkanske šestorke, zasnovanu na inkluzivnosti i dobrosusjedskim odnosima. Pozdravljamo i potpisivanje tri sporazuma u Berlinu. Sloboda kretanja je izuzetno važna za svakog građanina šest zemalja. To potvrđuje da kada postoji politička volja, može se doći do rezultata. Također, podržavamo razvoj regionalnog zajedničkog tržišta zasnovanog na standardima EU i vidimo ga kao važan dio EU puta cijele regije", ističe ambasadorica.

U prethodnih nekoliko godina, mnogo puta se govorilo i o utjecaju Višegradske skupine koju čine Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska na Zapadni Balkan. Također, postojale su inicijative od brojnih političara iz ovih zemalja koje su se odnosile na proširenje Višegradske skupine. U razgovoru, ambasadorica se osvrnula na ulogu Višegradske skupine u odnosima sa zemljama regije.

"Višegradska grupa podržava zemlje Zapadnog Balkana kroz programe Međunarodnog višegradskog fonda i veoma mi je drago vidjeti da postoji veliko interesovanje svih šest zemalja regije za učešće. Na ovaj način doprinosimo razvoju regionalne saradnje na općinskim nivoima, kulturnim i obrazovnim institucijama itd. Vidim to kao veoma uspješan alat", poručila je.

O radu Schmidta i OHR-a

Pitanje koje se neminovno nameće na bh. političkoj sceni jeste i ono koje se tiče rada OHR-a i odluka koje donosi visoki predstavnik Christian Schmidt.

Ambasadorica Češke Republike u intervjuu je komentirala i ovaj problem te je poručila kako su dešavanja u BiH i dalje zahtijevaju reakcije visokog predstavnika.

Hlavsova ističe kako je OHR i dalje potreban u BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Hlavsova ističe kako je OHR i dalje potreban u BiH (Foto: D. S./Klix.ba)

"Sjećam se vremena kada je međunarodna zajednica bila na putu da zatvori OHR. Nažalost, politička dešavanja u BiH posljednjih godina zahtijevaju da visoki predstavnik i dalje bude prisutan, čak i da koristi izvršne ovlasti, čak i kao krajnje sredstvo. Njegove posljednje odluke imaju za cilj omogućavanje funkcionalnosti Federacije BiH. Nedavno smo vidjeli da su sudije Ustavnog suda FBiH konačno imenovane i sada se radujemo nesmetanom i blagovremenom formiranju nove vlade i izboru predsjednika i potpredsjednika", pojasnila je ambasadorica.

Na kraju razgovora, ambasadorica se osvrnula i na planove za narednu godinu.

"Trenutno pripremamo planove za narednu godinu i nastavit ćemo s brojnim aktivnostima. Svakako, ostajemo politički aktivni i dajemo podršku projektima kroz naše razvojne programe. Toliko ih ima da je teško navesti samo neke. Ono što me raduje je to što kroz projekte podržavamo lokalne subjekte i pomažemo u rješavanju problema koji utječu na svakodnevni život građana, bilo da je to kvalitetna voda za piće, smanjenje troškova energije. Kroz ove projekte upoznajem mnoge divne, pozitivne i aktivne ljude u svim dijelovima BiH i vidim da ima mnogo potencijala za dobar razvoj zemlje", zaključila je u intervjuu za Klix.ba ambasadorica Češke Republike Ivana Hlavsova.