BiH
0

Italijani će od 2007. primiti više hiljada radnika iz BiH

FENA
Građani BiH koji se nalaze na evidencijama službi za zapošljavanje od naredne godine moći će aplicirati za posao u Italiji putem projekta "Svilma", čiji je nosilac italijanska agencija Veneto Lavoro i koji tretira rad i zapošljavanje i stvaranje jedinstvenog tržišta rada u jadranskom regionu.

Tu mogućnost bh. građana dobit će nakon što učesnici u projektu sedam italijanskih regija, te ministarstva, odnosno agencije rada iz Hrvatske BiH, Albanije, Srbije i Crne Gore potpišu zajednički sporazum do kraja 2006.

Kako je istaknuo danas na konferenciji za novinare direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Huso Sarić u spomenutim italijanskim regijama već je uposleno oko 20.000 bh. građana, a ubuduće se očekuje velika potražnja za građevinarima, zdravstvenim radnicima, metaloprerađivačima i turističkim radnicima.

Po Sarićevim riječima u sedam ovih italijanskih regija već se javila potreba za 8.000 medicinskih sestara.

Projekt "Svilma" je počeo u januaru 2004. i dvije prethodne godine iskorištene su za pripremu i uspostavljanje saradnje između institucija učesnica u projektu i za uspostavljanje statističke baze podataka, te pripremu osiguranja svih elemenata koje će omogućiti bh. građanima da imaju socijalno i penziono osiguranje tokom rada u Italiji.

Od danas, kako je najavljeno, svi učesnici u projektu "Svilma" bit će i satelitski uvezani što će im omogućiti učenje na daljinu, a prethodna dva dana održan je seminar u Neumu kojemu su iz BiH prisustvovali predstavnici institucija nadležnih za područje rada i zapošljavanje na svim nivoima.

Očekuje se da će projekt "Svilma" imati i nastavak koji će ga naslijediti pod nazivom "Svilma II"

Projekt "Svilma" finansira se iz novca projekta "Interreg IIIa" - Prekogranična jadranska saradnja.