BiH
264

Istražujemo: FDS ima akumuliranu dobit od 52 miliona KM, a Vlada FBiH prodaje firmu za 50 miliona?!

Piše: Istraživački tim
Prikaz kapitala i akumulirane dobiti FDS-a
Vlada Federacije BiH (FBiH) žuri sa prodajom tri preduzeća u manjinskom državnom vlasništvu među kojima je i Fabrika duhana Sarajevo (FDS), a opravdava se to navodima da Vlada ima veoma malo koristi od ovih preduzeća te da će prodaja značiti prijeko potrebnu finansijsku injekciju u budžet. Međutim, prema podacima i činjenicama do kojih je došao portal Klix.ba, od anonimnog izvora dobro upoznatog o predstojećem privatizacijskom procesu, sve ukazuje na to da je u FBiH, u slučaju FDS-a, na pomolu nova privatizacijska afera koja bi državu mogla koštati višemilionske iznose.

Kapital FDS-a iznosi više od 224 miliona KM

Naši sagovornici ističu da FDS u proteklim godinama pod vodstvom dugogodišnje uprave na čelu s Edinom Mulahasanovićem bilježi veoma loše poslovne rezultate o čemu svjedoče finansijski izvještaji. Primjera radi, 2006. godine FDS je imala dobit od 18 miliona KM, a 2009. godine taj iznos je bio 12 miliona KM. U 2014. godini dobit je iznosila svega 2,7 miliona KM, što su podaci dostupni na Sarajevskoj berzi. Prodaja osnovnih proizvoda cigareta je i dalje u naglom padu, što se najviše odrazilo na profit firme.

Ipak, FDS je ranijih godina stekla veliku imovinu u nekretninama, ali i udjele u kompanijama iz različitih djelatnosti: bankama, industrijskim i trgovinskim preduzećima i fondovima.

FDS većinski upravlja Vakufskom bankom, a posjeduje i udjele u Privrednoj banci i BOR banci. Kompanija posjeduje i hotele na Vlašiću i u Srebrenici. Također, u vlasništvu FDS-a su udjeli u Društvu za upravljanje fondovima (DUF) Market Investment Group, u DUF-u Šib Ar Invest, kao i ZIF-u Bonus. FDS upravlja i trgovačkim preduzećima Univerzalpromet iz Tuzle i Tobacco Press iz Mostara, a ima udjele u brojnim drugim preduzećima.

Kompanija u svom vlasništvu ima i brojne nekretnine u BiH i regiji i to velike vrijednosti.

Ali možda najvredniji dio bogatstva FDS-a u ovom trenutku jeste za bh. uslove enormna akumulirana dobit koja stoji na bankovnim računima, a iznosi približno 52 miliona KM.

Ukupni kapital firme iznosi više od 224 miliona KM, a knjigovodstvena vrijednost firme iznosi čak 174 KM po dionici. Vlada FBiH će se pak, prema ranijim najavama i procjenama o zaradi od prodaje, očigledno zadovoljiti cijenom od 100 KM po dionici, pri čemu će za svoj udio u FDS-u inkasirati blizu 50 miliona KM.

Zašto Vlada FBiH nije povukla akumuliranu dobit iz FDS-a?

Izvor portala Klix.ba navodi da namjere sadašnje Vlade FBiH, koja posjeduje 39,9 posto FDS-a, nisu potpuno jasne te da je sumnjivo zašto Vlada u bescijenje prodaje svoju imovinu.

Također, Vlada, i pored brojnih finansijkih problema i rupa u budžetu o kojima od početka mandata govore čelnici u FBiH, uopće ne insistira na uzimanju akumulirane dobiti iz FDS-a koja joj i pripada kao najvećem pojedinačnom dioničaru, što također upućuje na moguće malverzacije u samom početku privatizacijskog procesa firmi u manjinskom vlasništvu Vlade FBiH.

Sve što je Vlada FBiH do sada obećala, a zatim uvrstila u već usvojeni budžet za 2016. godinu, jeste da će poslije Nove godine prodati udjele u FDS-u, Bosnalijeku i Sarajevo osiguranju za 65 miliona KM, od čega prema ranijim procjenama najviše otpada na FDS, blizu 50 miliona KM.

Samo uzimanjem akumulirane dobiti iz FDS-a Vlada FBiH bi dobila više od 20 miliona KM, što dovoljno govori o nesrazmjeru planiranog i onog što će biti izvršeno, te upućuje na to da Vlada FBiH veoma loše brine o vlastitoj imovini.

Novi kupac FDS-a za mali novac dobija mnogo

Novi kupac FDS-a bi, ukoliko se prodaja realizuje kako je to planirala Vlada FBiH, za relativno mali iznos novca dobio veoma mnogo.

Ove finansijske podatke u razgovoru za Klix.ba komentariše Halil Čengić, predsjednik Udruženja dioničara Dividenda.

"Lično ću tužiti premijera ako FDS, Bosnalijek i Sarajevo osiguranje budu ponuđeni ispod cijene. Očigledno je da Vlada FBiH namjerava prodati svoju imovinu budzašto. Zašto to čine, to ne znamo. Oni to dobro kriju. Sigurno je da sve rade po aminovanju stranaka i njihovih čelnika. Zato rade šta hoće. Od ranije se zna da su u FDS-u kolo vodili Asim Sarajlić iz SDA i Damir Hadžić iz SDP-a", rekao je Čengić za Klix.ba.

Jedno od ključnih pitanja, prema njegovom mišljenju, jeste: ko će se pojaviti kao kupac FDS-a?

"Ne bih se začudio da se pojavi neka domaća interesna grupa ljudi", rekao je Čengić.

Podsjeća na slučaj Bosnalijek i kompaniju Haden koja u ovoj bh. firmi posjeduje 29,94 posto dionica.

Nemar Vlade FBiH za vlastitu imovinu

"Predstojeća privatizacija podsjeća na prethodnu, kako ja to zovem, 'hadenizaciju' Bosnalijeka, kada je Haden, dodajući dio cijene ispod stola, došao u vlasništvo dionica. To tvrdim jer je meni nuđeno još marku i po na cijenu od 14 KM kako bih prodao dionice. Haden je završio tu operaciju i danas su najveći dioničar Bosnalijeka", kazao je Čengić.

Dodao je da je FDS u proteklom periodu imala nekoliko promašenih investicija što govori o nesposobnosti uprave sa čelu sa direktorom Edinom Mulahasanovićem, ali i nemaru Vlade FBiH za svoju imovinu.

"Vlada FBiH u svakom trenutku može povući akumuliranu dobit FDS-a, ali to ne rade zbog vlastitih interesa pojedinih stranačkih prvaka. Kupac Vladinog udjela u FDS-u lako će dokupiti na berzi određenu količinu dionica i postati većinski vlasnik. Automatski, akumulirana dobit i sva imovina prelaze pod njihovu kontrolu", rekao je Čengić.

Šta će biti sa radnicima nakon privatizacije?

Predsjednik Samostalnog sindikata PPDIVUT Mehmed Avdagić u razgovoru za Klix.ba je istakao zabrinutost sudbinom radnika FDS-a nakon što se okonča najavljeni privatizacijski proces.

"Nažalost, tamo više nema radnika u onom broju kada je bio živ direktor Šefik Lojo", rekao je Avdagić za Klix.ba.

Istakao je da FDS ima enormna finansijska sredstva na raspolaganju i veliku imovinu.

"Niko danas neće da se upusti u sveobuhvatnu analizu gdje sve FDS ima udio u vlasništvu. Otkako je direktor Edin Mulahasanović na čelu firme, uz pomoć predstavnika federalne vlasti, FDS je počela gubiti svoju vrijednost. Ona je izgubila dosta tržišnog udjela", rekao je Avdagić.

Naglasio je da su prethodne vlade u FBiH veoma loše upravljale imovinom FDS-a.

"Ako Vlada FBiH misli da proda FDS po cijeni koju su najavili, očito je da se priprema da neko iz tih krugova dođe do velikog kapitala i velikih sredstava. FDS treba prodati, a ne pokloniti", zaključio je Avdagić.