Parlament FBiH
2

Istražna komisija zatražila dokumentaciju o donacijama između 1996. i 1998. godine

SRNA
Sefer Halilović (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Sefer Halilović (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Istražna komisija za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava parlamenta BiH zatražila je danas od bivših članova Istražne komisije Parlamenta Federacije BiH (FBiH) da im u roku od 10 dana dostave svu dokumentaciju koju privatno posjeduju, a koja se odnosi na dobijene donacije od 1996. do 1998. godine.

Komisija, koja je došla do podataka o pronevjeri 2,5 milijardi KM na području FBiH dostaviće materijal Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvu BiH da istraže ovaj slučaj.

Istražna komisija će, takođe, zvanično zatražiti od federalnog Parlamenta da im u roku od 10 dana odgovore da li posjeduju dokumentaciju Istražne komisije o donacijama, i ako je imaju da im je dostave.

"Ova Komisija je otvorila Pandorinu kutiju i očigledno je da je pred nama ogroman posao. Nadamo se da će nam Parlament BiH u srijedu, izmjenama u poslovniku, dati veća ovlaštenja, jer oni koji nam ne dostavljaju podatke čine prekršaj", rekao je novinarima predsjedavajući Istražne komisije za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava Parlamenta BiH Sefer Halilović.

Halilović je naglasio da se do tražene dokumentacije može doći isključivo uz policijska i sudska ovlaštenja. Ako Parlament Federacije krije dokumentaciju iz koje se vidi da je nestalo 2,5 milijardi KM, Halilović ističe da je to ozbiljan problem za cijelu BiH.

Halilović je istakao da će Komisija nastaviti rad dok traje mandat poslanika, te da će za sjednicu parlamenta koja je zakazana za srijedu, napraviti preliminarni izvještaj o radu komisije.

On je naglasio da pravosudni organi o ovom pitanju do sada nisu ništa uradili, dodajući da je očigledna sprega između vlasti i pravosuđa, jer "nije moguće da se ne zna za 2,5 milijarde KM, što nije mali novac".

Bivši predsjednik Istražne komisije Parlamenta FBiH Stanko Slišković kazao je da je komisija svu dokumentaciju, za koju se ne zna gdje se danas nalazi, a koja je usvojena u oba doma Parlamenta FBiH, uredno razdužila i pohranila u skladu sa Zakonom o kancelarijskom poslovanju.

"Ako je nešto drugo u pitanju, onda to samo po sebi govori da se neko mora suočiti sa realnim činjenicama odgovornosti za stanje kakvo vlada u toj oblasti. A ono je očito negativno", rekao je Slišković.

Član Istražne komisije Denis Bečirović danas je ukazao na brojne direktne i indirektne opstrukcije u radu komisije, zbog čega ona nije mogla u potpunosti da obavi svoj posao.

"Sama činjenica da je ova komisija uputila 4 000 dopisa onima koji su primali donacije u BiH, a da je odgovorilo samo 34 odsto korisnika donacija, govori da više od polovine njih nije uopšte dostavilo tražene podatke. Opstrukcije su se ogledale i kroz višemjesečnu borbu da se formira komisija, tako i kroz opstrukciju Zakona o slobodi pristupa informacijama", naveo je Bećirović.

On je izrazio nezadovoljstvo što Ministarstvo finansija i trezora BiH na današnjoj sjednici Istražne komisije nije dostavilo konkretne podatke o donacijama pristiglim od 1996. do 2010. godine.

Pomoćnik ministra finansija i trezora BiH Dušanka Basta navela je da ministarstvo posjeduje samo bazu podataka donatora od 2005. do 2010. godine, te da nemaju podatke o donacijama koje su dobili entiteti i Brčko distrikt.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić potvrdio je da je ova institucija dobila oko 19 miliona KM za razvoj svojih kapaciteta, koja su namjenski iskorištena.

"Na račun Ministarstva finansija i trezora došlo je oko 400 miliona KM donatorskih sredstava. Tražene podatke dostavili smo Istražnoj komisiji čim smo dobili saglasnost ovog ministarstva, kao vlasnika računa, da to učinimo", izjavio je Kozarić.