BiH
11

Istraživanje nafte u FBiH: Vlada produžila važenje memoranduma sa Shellom

FENA
Vlada Federacije BiH dala je danas saglasnost za produženje roka važenja Memoranduma o razumijevanju, koji je 3. novembra 2011. godine potpisala sa "Shell Exploration Company“ B.V. - preduzećem osnovanog u Kraljevini Holandiji, do 3. novembra 2015. godine.

Za potpisivanje produženja roka važenja Memoranduma ovlašteni su premijer FBiH Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Federalna vlada je donijela Uredbu koja uređuje sadržaj ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, način obračuna i plaćanja naknade i kontrola proizvedenih količina nafte i plina u Federaciji BiH.

Uredba se primjenjuje na postupak dodjele koncesije na istraživanje i eksploataciju Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Više je razloga zbog kojih je trebalo donijeti Uredbu o sadržaju ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, načinu obračuna i plaćanja naknade i kontroli proizvedenih količina nafte i plina.

Među najznačajnim je činjenica da se u FBiH prvi put realizuje projekat istraživanja i eksploatacije nafte i plina putem koncesije, da su iskustva domaćih kompanija i drugih osoba prilično slaba tačka za ovakvu vrstu projekta, zbog čega će biti neophodno da se angažuje strano stručna pravna osoba kao konsultant za pripremu Ugovora o koncesiji, te strana pravna osoba, grupa pravnih osoba ili podružnica strane pravne osobe kao koncesionara.

Budući da je Vlada FBiH koncendent u ovom projektu, ona ne može prepustiti sva pravila u ruke stručnog konsultanta i zato mu mora propisati minimalne elemente sadržaja ugovora, naknade i druge fiskalne obaveze koje očekuju koncesionara, te pitanje kontrole proizvedenih količina nafte i plina.

Uredba, dakle, daje okvir za koncesionara i stručnog konsultanta kojih se moraju pridržavati pri zaključivanju Ugovora o koncesiji.

Uredba će biti primjenjivana na sve buduće oblike odabira koncesionara za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u skladu sa Zakonom o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.