BiH
182

Istraga potvrdila: Petarda u tunelu Salakovac nije bačena na vozilo generala Jeleča

Piše: N. N.
Foto: Vecernji.ba
Foto: Vecernji.ba
Maja Čišić, dežurna tužiteljica Tužilaštva HNK-a, potvrdila je za Klix.ba da je istraga u slučaju bacanja pirotehničkog sredstva u tunelu Salakovac okončana te da je osumnjičeni priznao krivicu.

"Osoba H. Z. rođena 1991. priznala je krivično djelo izazivanja opće opasnosti i time smo slučaj riješili u roku od 24 sata", kazala je Čišić za Klix.ba.

Iza inicijala H. Z. krije se Zlatko Humo koji je uposlenik Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, saznaje Klix.ba.

Međutim, tek je istragom ustanovljeno da petarda uopće nije bačena na vozilo generala Ante Jeleča, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

Tužiteljica Čišić pojašnjava da je H. Z. petardu bacio nakon izlaska iz tunela, a ne u samom tunelu. Također, istragom je ustanovljeno da u trenutku bacanja petarde iza njega nije bilo nikakvih vozila, a posebno ne vozila generala Jeleča.

Nakon što je petarda bačena, naišlo je vozilo generala Jeleča koje je faktički samo prošlo kroz crni dim koji je ostao iza bačene petarde. H. Z. ni na koji način nije znao da se iza njegovog vozila nalazi vozilo generala Jeleča.

Tvrdnje da je iza eksplozije ostao krater su sasvim netačne, kao i to da je petarda bačena direktno pod automobil generala Jeleča, navodi tužiteljica Čišić.

Ovim su i definitivno odbačene sve spekulacije da se radilo o napadu na generala Jeleča. Također, neistinitim su se pokazale i tvrdnje medija da se radi o terorizmu i novom napadu na OS BiH.

Tužiteljica Čišić napominje da ni u jednom trenutku nije bilo namjere ugrožavanja bilo čijeg život, a posebno ne život generala Jeleča.

Podsjećamo, u petak oko 19 sati je u tunelu Salakovac došlo do eksplozije. Tada su pojedini mediji objavili da je pod vozilo generala Jeleča bačena bomba, što je izazvalo paniku zbog nedavnog terorističkog napada u Rajlovcu.