Tarik Sadović
0

'Istraga o Dobrovoljačkoj politički motivirana'

FENA
Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović ocijenio je u intervjuu za beogradski Nedeljni telegraf istragu koju je Tužilaštvo Srbije pokrenulo o događajima u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine kao politički motiviranu i kao recidiv jedne propale ideologije i politike.
  • Zar se tako grade dobrosusjedski odnosi i uzajamno povjerenje?! Tužilaštvo i Sud BiH su multietnički, u njima rade sudije i tužioci Srbi, Hrvati, Bošnjaci i ostali, a u Odjelu za ratne zločine nalaze se i strane sudije i tužioci. Rekao sam vrlo otvoreno kolegi Dačiću da se istraga u Beogradu ne može opravdati, pogotovo što je glavni tužilac u BiH Srbin, kao što je i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, kazao je Sadović.

Ako se navodni ratni zločin desio u Bosni i Hercegovini i ako je počinjen od državljana BiH, onda se treba procesuirati u Bosni i Hercegovini, a ne u Srbiji. Tako je i po međunarodnom i po domaćem pravu, kazao je Sadović, upitavši zar sapunica od suđenja Iliji Jurišiću koja traje dvije godine nije ozbiljno upozorenje da s tim treba prestati.

Također je ukazao na to da se pravosuđe Srbije do sada nije "proslavilo" suđenjima svojim državljanima koji su počinili ratne zločine u BiH. A ima ih mnogo.

  • Niko zaista ne želi zaštititi od krivičnog gonjenja bilo kojeg počinioca ratnog zločina, ali to mora utvrditi Sud BiH, a ne Srbije. Rekao sam također u Beogradu da otvaranje ovakvih slučajeva strahovito sužava prostor onim političarima iz obje zemlje koji žele da gledaju u budućnost, a daje krila onima što su još u okovima prošlosti, upozorio je Sadović.

Odgovarajući na pitanje da li kriminalci iz Srbije još koriste BiH kao utočište, ministar sigrnosti BiH je rekao da je uočen značajan broj krađa identiteta od strane kriminalaca iz Srbije, koji na taj način žele da izbjegnu pravdi.

Naglasio je kako je u toku jedna velika istraga koju vode Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

  • Naravno, postoji i problem bježanja kriminalaca iz Srbije u BiH i skrivanje kod jataka. To mu dođe kao dio hajdučke tradicije. Poseban problem su tzv. dvojna državljanstva, odnosno ustavne i zakonske barijere za izručenje vlastitih državljana u svim zemljama regije, što kriminalci obilato koriste, ocijenio je Sadović.

Naveo je kako je bh. javnost posebno ogorčena kad se objelodane podaci da su optuženici za ratne zločine počinjene u BiH našli utočište u susjednoj državi.

  • Ne znam kome odgovara da se monstrumi šetaju slobodno i izruguju pravdi, a istovremeno su i ogromna potencijalna sigurnosna prijetnja, rekao je, između ostalog, ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović u intervjuu beogradskom Nedeljnom telegrafu.