Milorad Dodik
0

"Istanbulska deklaracija je nepostojeća i to ću reći Tadiću"

FENA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv)
Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik nazvao je danas “nepostojećom” Istanbulsku deklaraciju i kazao da će to reći predsjedniku Srbije Borisu Tadiću tokom večerašnjeg neformalnog sastanka u Laktašima.

Napominjući da još čeka potvrdu da li će doći do sastanka s Tadićem, Dodik je novinarima u Banjoj Luci rekao da će, ako dođe do susreta, razgovarati o odnosima na relaciji RS - Srbija te aktuelnim pitanjima “koja se tiču pojašnjenja u vezi s nepostojećom Istanbulskom deklaracijom” i najavljenom posjetom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića Beogradu 25. maja.

“Ne vidim razloga da se u RS-u galami u vezi s deklaracijom, koja formalno ne postoji. Nju je potpisao Haris Silajdžić lažno se predstavivši da je tamo u funkciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, a to nije bio. Ta deklaracija ne postoji i to želimo da kažemo predsjedniku Tadiću, kao što želimo da kažemo i da je odlazak Silajdžića u Beograd 25. maja njegov privatni dolazak i da nema saglasnosti Predsjedništva BiH", ustvrdio je Dodik.

On je dodao da sastanak s Tadićem, koji bi trebalo da se održi u hotelu „Kaldera“ u Aleksandrovcu u 18.15 sati, nije on inicirao.