Špirić sa Fuellom
0

"Ispunjeni svi uvjeti iz mape puta za viznu liberalizaciju"

FENA
Nikola Špirić
Nikola Špirić
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić informirao je danas u Sarajevu evropskog komesara za proširenje Štefana Fuellea o tome da je BiH ispunila sve uvjete iz mape puta za liberalizaciju viznog režima, kao i sa izazovima s kojima se BiH suočava.

Kako je Špirić rekao na konferenciji za novinare nakon sastanka, BiH je dobila pozitivne izvještaje za ispunjavanje uvjeta za viznu liberalizaciju za blokove I, II i III, te da se sada očekuje objedinjeni izvještaj i pozitivna ocjena za "bijeli Šengen".

Predsjedavajući je naveo da je evropskog komesara također informirao o tome šta je Vijeće ministara BiH uradilo na implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Finci i Sejdić protiv BiH". Usvojen je akcioni plan i formirana je radna grupa koja je usvojila svoj poslovnik o radu. Špirić očekuje da do ponedjeljka svi članove ove radne grupe izađu sa svojim prijedlozima amandmana kojima bi se implementirala presuda.

Špirić smatra da se predstojeći izbori trebaju održati prema izmijenjenom izbornom zakonu i sa odgovarajućim izmjenama Ustava i vjeruje da će sve odgovorne adrese u BiH prihvatiti reformu koja znači implementaciju presude.

Također je razgovarano o nastojanjima da se dođe do zakona o popisu stanovništva, a Špirić je ocijenio da su ostale male političke razlike koje treba popraviti radna grupa kako bi se iskoristila prilika koju pruža Evropska komisija da i ona pomogne popis 2011. godine.

Predsjedavajući je istaknuo da je informirao Fuellea o naporima za ispunjenje obaveza iz stand-by aranžama s Međunarodnim monetarnim fondom, nakon čega je Evropska komisija spremna da sa 100 miliona eura podrži razvojne projekte u BiH.

Komesar Fuelle je naglasio da je u razgovorima sa Špirićem vođena ne samo dobra diskusija nego i da je ostvaren visok stepen saglasnosti.

Naveo je kako je informirao Špirića o pripremama za preporuku, koja će u konačnici dovesti do vizne liberalizacije za građane BiH.

Istaknuo je da su u Evropskoj komisiji trenutno u toku interne konsultacije, nakon čega će uslijediti konsultacije sa članicama Evropske unije, a njegova namjera je da Evropska komisija do sredine aprila prezentira svoje ocjene.

Iako je kazao da zbog toga što je proces internih konsultacija tek na pola puta, nije bio u mogućnosti potpuno podijeliti informacije sa Špirićem, Fuelle je poručio da "BiH ide u pravom smjeru". Nakon što Evropska komisija prezentira svoj izvještaj o ispunjavanju uvjeta za viznu liberalizaciju, on će biti upućen Vijeću Evropske unije i Evropskom parlamentu koji imaju svoje procedure.

Također je naglasio da ne postoji nikakav "paket" za viznu liberalizaciju u kojem su BiH i Albanija, nego se svaka zemlja ocjenjuje posebno na osnovu rezultata koje je ostvarila.

Evropski komesar za proširenje je kazao kako cijeni akcioni plan koji je Vijeće ministara BiH usvojilo za implementaciju presude u slučaju Finci-Sejdić, naglasivši pritom da je važno da do tih ustavnih izmjena dođe prije održavanja izbora kako bi izbori bili istinski demokratski čin.

A za izbore je rekao da Evropa očekuje da oni pokrenu BiH u evropsku eru.

Kada je u pitanju popis stanovnmištva, on je naglasio da ne bi bilo u skladu s razmišljanjima u Evropi da se u BiH ne održi popis 2011. godine, a održi se u svim zemljama regiona i Evropske unije.

I Fuelle je potvrdio opredjeljenje Evropske komisije da pomogne BiH nakon implementacije uvjeta iz stand-by aranžmana sa MMF-om.