Sastanak Inzko - Rehn
0

Ispunjavanje uslova osnovni faktor pridruživanja EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU Valentin Inzko i komesar EU za proširenje Olli Rehn, usaglasili su sinoć da bi ukidanje viznog režima za građane koji imaju bosanskohercegovačke pasoše bio vrlo pozitivan pomak te da političko vodstvo mora osigurati ispunjavanje svih uslova.

"Međunarodna zajednica i ja lično smo mjesecima upozoravali političke lidere da BiH kasni za drugim zemljama u regionu. Napori usmjereni na uvođenje novih pasoša i usvajanje potrebnih zakona i drugih mjera se ne poduzimaju dovoljno brzo. Bh. političari vrlo dobro znaju da je ispunjavanje uslova osnovni faktor napredovanja ka Evropskoj uniji", rekao je Inzko.

Na sastanku je istaknuto da je zahtjev da se ispune uslovi tako da prednosti koje nosi približavanje Evropskoj uniji ovise o provođenju reformi je način na koji integracije funkcioniraju. Ukoliko se uslovi jednostavno ostave po strani, onda nema poticaja za daljnje provođenje reformi koje zapravo donose koristi za društvo.

Inzko i Rehn su izrazili nadu da će vlasti BiH iskoristiti ponovo započeti politički dijalog pokrenut na sastanku političkih lidera u Dubrovniku, a zatim i na sastanku koji je nakon toga uslijedio u organizaciji visokog predstavnika/specijalnog predstavnika EU u Sarajevu za što hitnije rješavanje pitanja koja proističu iz procesa evropskih integracija, uključujući i pitanje liberalizacije viznog režima.

"I dalje sam u potpunosti posvećen cilju da BiH bude uključena u Bijelu šengensku listu i potičem ovu zemlju da hitno počne rješavati pitanja ispunjavanja tehničkih uslova", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko komesaru Rehnu, saopćeno je iz OHR-a.