"Objektivni razlozi"
111

Isplate s biroa u Kantonu Sarajevo zaustavljene zbog smjene direktora, građanima upućeno izvinjenje

I. P.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Posljednja isplata novčane naknade nezaposlenim osobama u Kantonu Sarajevo koje se vode na evidenciji Službe je bila sa 12.06.2020. godine. Nakon ovog datuma zahtjevi su obrađivani, ali isplata nije bilo, a razlog je promjena vrha u Zavodu za zapošljavanje.
Kako se navodi, u međuvremenu je došlo do promjene u upravljačkoj strukturi Službe i ta promjena se desila 23.06.2020. godine.

Podsjetimo, Nermin Pećanac prošle je sedmice smijenjen s direktorske pozicije Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo nakon čega je on pokrenuo tužbu.

"Ova promjena podrazumijeva izmjenu odgovorne osobe u sudskom registru i taj postupak se vodi na nadležnom sudu. Nakon izmjena koje nadležni sud treba da provede u sudskom registru i dobivanja rješenja izvršit će se i promjene u registrima deponovanih potpisa u bankama", saopćeno je iz zavoda za zapošljavanje te dodaju da je riječ o "objektivnom razlozima u ograničenju isplate.

Služba očekuje da će nadležni sud izvršiti izmjene u sudskom registru tokom ove sedmice i Služba će odmah nakon toga pristupiti isplati svih dospjelih novčanih naknada. 

"Jos jednom želimo da ponovimo da su trenutno objektivni razlozi uslovili dinamiku isplate novčanih naknada i stoga želimo da uputimo izvinjenje svim korisnicima usluga Službe za zapošljavanje i da zamolimo za razumijevanje za trenutnu situaciju jer promjena odgovorne osobe u sudskom registru je zakonski definisana i bez te promjene nemoguće je vršiti bilo kakva plaćanja. 

Ujedno, tvrde iz zavoda, prilikom promjene direktora u Službi, a po datoj saglasnosti Vlade KS, zatečene su i neplaćene obaveze po programima koje Služba realizuje u visini od preko 800.000 KM.

"I ove zatečene obaveze biće isplaćene odmah nakon promjene odgovorne osobe na nadležnom sudu", zaključeno je iz Zavoda.

Inače, broj ukupno nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo se smanjuje. 

Na dan 18.3.2020. godine broj nezaposlenih osoba registrovanih u evidencijama Službe je iznosio 58.029, dan proglašenja stanja nesreće, a 18.05.2020. godine registrovan je najveći broj nezaposlenih osoba na evidencijama Službe i isti je iznosio 64.230 - vrijeme stanja prirodne nesreće. Dana 26.06.2020. godine na evidencijama Službe registrovano je 62.974 nezaposlene osobe.