Transparency International
0

Ispituje se transparentnost Memoranduma sa "Shellom"

Sarajevo-x.com
S potpisivanja Memoranduma (Foto: F. Krvavac/Sarajevo-x.com)
S potpisivanja Memoranduma (Foto: F. Krvavac/Sarajevo-x.com)
Centar za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije pri Transparency Internationalu BiH pokrenuo je slučaj ispitivanja transparentnosti Memoranduma o razumijevanju koji je Vlada FBiH potpisala sa naftnim gigantom, kompanijom Shell Exploration Company B.V.

Iako je pred potpisivanje Memoranduma 3. novembra ove godine najavljeno kako će sve biti transparentno i dostupno javnosti, Vlada FBiH ni do danas nije objavila njegov sadržaj, a oglušili su se i o zahtjev novinara Slobodne Bosne da im, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, dostave kopiju potpisanog memoranduma.

"Uvidom u članak u Slobodnoj Bosni od 10. novembra 2011. godine došli smo do podataka da Vlada FBiH nije postupila u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama", kaže se između ostalog u zahtjevu za dostavljanje kopije Memoranduma koji je Vladi FBiH, odnosno Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH, u skadu sa Zakonom, uputio i Transparency International BiH kako bi se ispitala transparentnost potpisanog memoranduma.

"Vlada FBiH prema 'Shellu' nema nikakvih finansijskih obaveza, a Memorandum koji je potpisan sa ovom holandskom kompanijom, transparentno je objavljen", kazao je federalni premijer Nermin Nikšić u izjavi za Fenu, a Memorandum koji je potpisan 3. novembra ove godine još nije objavljen, pa čak ni nakon zahtjeva za njegovo dostavljanje. Kad jedna tako jednostavna stavka nije ispoštovana, pitanje je koliko možemo vjerovati ostalom što je rečeno vezano uz ovaj Memorandum.

Prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama koji je (valjda) na snazi i u FBiH, javni organi dužni su svim građanima dostaviti sve informacije koje ih se tiču, a među njima su svakako i pomenuti Memorandum, kao i svi drugi dokumenti vezani za rapolaganje budžetskim sredstvima.