BiH
231

FOTO / Islamska zajednica u 2012. podijelila gotovo 5,5 miliona KM pomoći

Piše: N. Jamaković
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Islamska zajednica u BiH je u prošloj godini za stipendiranje učenika i studenata, podršku povratku i za siromašne i ugrožene osobe podijelila pomoć u vrijednosti 5.424.218 KM, istaknuto je na konferenciji za medije u Sarajevu.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Ovo je prvi put da Rijaset IZ BiH javno prezentuje podatke o pomoći koja se godinama kroz djelovanje džemata izdvaja za pomoć ugroženim i siromašnim ljudima.

Rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta Amir Karić je istakao kako je cilj javne prezentacije ovih podataka još snažnije podsticanje muslimana da u toku ramazana i mimo ovog odabranog mjeseca budu i ostanu predani pomoći socijalno ugroženim osobama, informiraju se o potrebama svojih komšija i prijatelja kako bi im pomogli, pružili riječ podrške i iskazali solidarnost.

Posljedice ekonomske krize

"Islam snažno motivira sve muslimane da sarađuju u dobročinstvu i međusobnom pomaganju, a na Islamskoj zajednici je da u tom smislu stavi na raspolaganje svoju infrastrukturu", naveo je Karić.

On je naveo kako je Islamska zajednica fokusirana na projekte stipendiranja učenika i studenata, pomoć siromašnim i socijalno ugroženim osobama, pomoć džematima, uglavnom povratnika, za organiziranje infrastrukture, te pomoć ustanovama poput narodnih kuhinja i slično.

Amir Karić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Amir Karić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

"Iako i Islamska zajednica osjeća posljedice ekonomske krize i finansira se od priloga muslimana, podaci koje prezentiramo govore o značajnim naporima da se osigura novac za pomoć i podršku mnogim stanovnicima naše države, a posebno je značajno istaći da u tome učestvuju svi organi Islamske zajednice, od džemata, kojih u BiH ima 1.427, do Rijaseta. Ovo je prvi put da smo prikupili ukupne podatke o pomoći u jednoj godini, ali znamo da su džemati i prethodnih godina, posebno nakon rata, pokazivali izuzetnu solidarnost i prikupljali i desetke hiljada maraka za nečije liječenje ili pomoć nekim porodicama", naglasio je Karić.

Rukovodilac Ureda za zekat Elnur Salihović je istakao da je od ukupnih 5,42 miliona KM pomoći za siromašne, ugrožene i podršku povratku izdvojeno nešto više od dva miliona KM, a za stipendiranje učenika i studenata 910.962 KM.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Podjela kurbanskog mesa

"Također, uručeno je više od 275.263 kilograma kurbanskog mesa siromašnim, ugroženim i povratnicima, što odgovara novčanoj vrijednosti od blizu 2,5 miliona KM. Socijalno ugroženim kategorijama stanovništva i humanitarnim organizacijama uručeno je više od 25 tona prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda, kao i velike količine odjeće i higijenskih sredstava, koja su prikupljena putem realizacije akcija pomoći koje su organizirali organi IZ-a. U ove podatke nisu uključene donacije organa Islamske zajednice za projekte od općeg interesa za društvo, poput podrške organizaciji školskih takmičenja, sportskih događaja, organizaciji zajedničkih dženaza i obilježavanju važnih godišnjica, te donacija za izgradnju lokalne infrastrukture", istakao je Salihović.

Na konferenciji za medije istaknuta je zahvalnost svim članovima i pripadnicima IZ koji su učestvovali u ovim aktivnostima i time pokazali visok stepen povjerenja u organe i ustanove Islamske zajednice.