Eko turizam
0

Iskoristiti resurse Nacionalnog parka Una

SRNA
Nacionalnom parku Una potrebne su aktivnosti koje će dovesti do njegove samoodrživosti i zbog toga će morati da stavi vlastite potencijale u funkciju razvoja, rekao je savjetnik federalnog ministra za turizam Anto Matić. Matić je istakao da od Nacionalnog parka ''Una'' ne samo Bihać, već i šira regija mogu imati velike koristi.

"Ljepota Une i prirodni resursi dobar su temelj i može se puno toga napraviti'', rekao je Matić u Bihaću gdje je održana interna prezentacija Nacrta master plana razvoja turizma za zaštićena područja Nacionalnog parka Una, u organizaciji federalnog Ministarstva životne sredine i turizma.

Načelnik opštine Bihać Hamdija Lipovača izrazio je zadovoljstvo što federalna Vlada pita i konsultuje lokalnu zajednicu, ali isto tako upozorava da sve ovo ništa ne vrijedi ukoliko federalna vlast finansijski ne pokaže da joj je stalo do Nacionalnog parka Una.

''S druge strane Unsko-sanski kanton, kao institucija između Federacije i lokalne zajednice, ne pokazuje  dovoljan interes, što potvrđuje i nedolazak premijera Šemsudina Dedića na današnju prezentaciju'', istakao je Lipovača. 

Ova prezentacija održana je kako bi se prije konačne verzije nacrta još jednom sa lokalnim i kantonalnim vlastima usaglasile potrebe i ideje u vezi sa ovim nacionalnim parkom koji se gotovo 77 posto nalazi na području opštine Bihać.