BiH
0

Iskazi o zatočenju u prostorijama Radničkog univerziteta u Vitezu

FENA
Edin Bešo koji je tokom 1993. godine bio zatočenik u prostorijama Radničkog univerziteta u Vitezu, kao svjedok Tužilaštva BiH izjavio je danas da smatra da je optuženi Ante Kovać "naredio vojnim policajcima u koje će prostorije razmjestiti zatočenike".

Tužilaštvo BiH tereti Antu Kovaća da je kao zapovjednik Brigadne vojne policije Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) naređivao i odobravao nezakonito zatvaranje civila Bošnjaka u prostorije Radničkog univerziteta, Šahovskog kluba i zgradu SDK-a, saopćeno je iz BIRN-a.

Civili su, prema optužnici, držani u nehumanim uvjetima i odvođeni da kopaju rovove na prvu liniju razgraničenja između Armije RBiH i HVO-a.

Neki su, navodi se u optužnici, dalje prebacivani u logor Kaonik u Busovači.

Bešo je tokom davanja iskaza pred Sudom BiH kazao da je uhapšen 16. aprila 1993. godine u porodičnoj kući u Vitezu i odveden u prostorije Veterinarske stanice.

"Poslije nekog vremena prebačen sam u prostorije Radničkog univerziteta. Tu sam zatekao puno civila. Spavali smo na podu, neko na stolicama, ali sjećam se da nam je bilo tijesno", kazao je Bešo, istaknuvši da je u Radničkom univerzitetu osim vojske HVO-a bilo i pripadnika Vojne policije.

Tu je, kaže, u aprilu vidio i Antu Kovaća, kojeg je poznavao odranije "jer je igrao fudbal u lokalnom klubu".

Drugi svjedok Tužilaštva BiH Salih Cicvara rekao je da su ga 16. aprila 1993. godine pripadnici Vojne policije HVO-a uhapsili na poslu te da je odveden u Radnički univerzitet.

Tokom direktnog ispitivanja svjedok je istaknuo da je, zajedno s još 20 zatočenika, odvođen da kopa rovove u mjesto Jardol. Na radove ih je raspoređivala vojska koja je djelovala na tom području, kazao je svjedok.

On je kazao i da su u toku zatočenja u Radničkom univerzitetu svi zatočenici mogli ići do toaleta, ali da nisu imali na čemu spavati, te da su dobijali hranu i da je njihovim ženama bilo dopuštano da im donesu hranu.

U Radničkom univerzitetu svjedok je ostao do 30. aprila, kada je oslobođen.

Spiskove s imenima onih koji će biti oslobođeni pravio je, tvrdi svjedok, optuženi Kovać te izvjesni Zlatko kojem se nije mogao sjetiti prezimena.

"Ne znam da li su ti Kovaćevi spiskovi imali neku ulogu, ali mislim da jesu", kazao je Cicvara.

Kao treći svjedok Tužilaštva BiH saslušan je Enes Šurković, također bivši zatočenik u Radničkom univerzitetu i Šahovskom klubu, te logoru Kaonik u Busovači. I Šurković je uhapšen 16. aprila 1993. i zadržan u Radničkom univerzitetu do "2. ili 4. maja" iste godine.

Tokom davanja iskaza Šurković većinom nije odgovarao na pitanja tužioca Mirka Lečića, te je predsjednik Sudskog vijeća nekoliko puta upozorio svjedoka, a na kraju i tužioca. Šurković je na kraju iskaza rekao da nije zadovoljan svjedočenjem jer mu nije dopušteno da kaže šta zna.

Nastavak suđenja bit će 19. augusta.