BiH
227

Irfan Čengić, generalni sekretar SDP-a: Reevidentiralo se 27.000 članova, proces još traje

Piše: N. N.
Generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić kaže za Klix.ba kako je u dosadašnjem procesu reevidencije članstva upisano ukupno oko 27.000 članova te da se s tim procesom nastavlja i dalje.

SDP je nakon poraza na oktobarskim izborima krenuo u temeljitu reorganizaciju i uvođenej principa “jedan čovjek jedan glas”. Upravo zbog ovog principa i činjenice da će novog predsjednika stranke birati svi članovi, krenulo se u reevidenciju članstva.

“Mi smo pozvali 32.000 osoba da izvrše reevidenciju i do sad je to uradilo oko 27.000 osoba. Iskreno da vam kažem, nismo imali ažurnu bazu podataka, kao što je nema niti jedna stranka. Napravili smo neku listu od oko 32.000 imena stvarnih kontakata i pozvali ih da izvrše reevidenciju”, kaže Čengić.

Informacije da je SDP prije oktobarskih izbora imao oko 90.000 i da je, prema novim podacima, doživio osipanje članstva, Čengić naziva netačnim.

“Nismo imali toliko članova kao ni što druge stranke nemaju članova koliko tvrde. Mi ćemo barem biti prvi koji će izaći sa jasnim podacima koliko imaju članova i koji će imati ažurnu bazu”, kaže Čengić.

Prema dosadašnjim podacima dobijenim reevidencijom, u SDP smatraju da su dostigli evropski prosjek.

“Prosjek socijaldemokratskih stranaka u Evropi je da imaju 0,3 posto članova u odnosu na ukupni broj stanovništva. Mi smo već na 0,7 posto”, zaključuje Čengić.