BiH
0

IPC: Mir i sloboda - najveća dragocjenost svakog čovjeka

FENA
Mir, sloboda i sigurnost najveća su dragocjenost za svakog građanina u Bosni i Hercegovini, kao i u Evropi i svijetu, poruka je predsjednika Međunarodnog centra za mir (IPC) u Sarajevu Ibrahima Spahića povodom 21. septembra, Međunarodnog dana mira.

Nažalost, konstatira Spahić, ovo je vrijeme kad se u BiH, Evropi i svijetu zaboravlja na graditelje mira posvećene prevenciji konflikata, a sva svjetska pažnja usmjerava se na konflikte u kojima se oružjem rješavaju prije svega ekonomski interesi "velikih“ i "malih“ sila.

"Međunarodni centar za mir, koji svoje djelovanje zasniva na principima o univerzalnim pravima i slobodama čovjeka, prepoznaje da moderna društva, a posebno bosanskohercegovačko, bivaju prisiljena da se naviknu na diskriminaciju (u školama i na biroima za radna mjesta), na nepotpune slobode i prava (političke i socijalne) i na uživanje u lažnom miru i sigurnosti.

U BiH se ne poštuju pravda i jednakost među ljudima jer se, u odnosu na političku, nacionalnu, socijalnu, spolnu i svaku drugu pripadnost, prepoznaje neravnopravnost a da bh. država ne reagira u skladu s međunarodnim standardima na način da pruža garanciju za mir, sigurnost i slobodu svakom čovjeku.

Mir je nedjeljiv kao i sloboda, i pitanja mira, slobode i sigurnosti moraju biti prioritet u pristupu svim ekonomskim, političkim, nacionalnim i socijalnim problemima i konfliktima i u BiH i u svijetu.

Danas je dominantna lažna solidarnost zasnovana na profitima kompanija koje proizvode konflikte ili u njima sudjeluju u ime ljudskih prava i sloboda i proizvode na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom pravu predstavu o misionarima mira, humanistima, dok ostvaruju svoje interese na račun obespravljenih i razorenih zajednica", poruka je Ibrahima Spahića.

Zato je ključna svjetska debata o prevenciji konflikata putem dijaloga i susreta kultura i civilizacija, putem upoznavanja i boljeg razumijevanja drugog i drugačijeg.

Svjetski dan mira znači poziv da se argumenti sile i oružja političke dominacije i gaženja prava manjina zamijene snagom ljudskog razuma i zajedničkog rada u interesu mira i sigurnosti svakog čovjeka i svake zajednice, naglasio je predsjednik IPC-a.

Svjetski dan mira IPC obilježava dodjelom knjiga najboljim učenicima Osnovne škole „Hasan Kikić“ u Sarajevu i Prve sarajevske Gimnazije te Univerzitetskoj i nacionalnoj biblioteci BiH.