Plaća visoka i redovna
535

Inzkovim radom niko u BiH nije zadovoljan, građani zbijaju šale zbog "izražavanja zabrinutosti"

Piše: Ervin Mušinović
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Radom visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka nisu zadovoljni politički predstavnici nijednog naroda u BiH. Inzko je u proteklih nekoliko godina postao predmet zbijanja šala među bh. građanima koji s podsmijehom dočekaju svako njegovo "izražavanje zabrinutosti".

Od ranije je poznato da se politički predstavnici bosanskohercegovačkih Hrvata i Srba zalažu za ukidanje institucije Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH. Oni su stava da Inzko predstavlja smetnju i da se o političkom kursu naše zemlje trebaju dogovarati konstitutivni akteri.

Inzkovim radom i njegovim pasivnim odnosom spram problema u BiH nisu zadovoljni ni politički predstavnici Bošnjaka. Doduše, za razliku od Hrvata i Srba oni se zalažu za značajniju ulogu visokog predstavnika koji posljednjih godina, uprkos enormno visokoj plaći, ni na koji način ne pomaže BiH.

Javnost u našoj zemlji pamti da Inzko nije mrdnuo ni prstom da bi spriječio održavanje neustavnog referenduma u bh. entitetu RS, kao i da je odbio nametnuti rješenje koje se odnosi na izborno zakonodavstvo uprkos tome što je Ustavni sud BiH osporio odredbe koje je u Izborni zakon BiH unio baš visoki predstavnik.

Pasivnost Valentina Iznka nije tema koja je od jučer. Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić prije nekoliko godina prvi je prozvao predstavnike međunarodne zajednice navodeći kako se "Inzko i OHR posljednjih godina bave slanjem saopćenja i iznošenjem mišljenja".

Inzko je proteklih godina bio posebno tolerantan prema vlastima u bh. entitetu RS, a koje predvodi aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik. To je posljednji put demonstrirao prilikom najave RS-a o uvođenju rezervnog sastava policije u manjem bh. entitetu.

Šale na račun Inzka
Šale na račun Inzka

Bošnjački političari od tada su u više navrata pozivali Inzka da interveniše, podsjećajući da njegova ogromna plaća, koju prima svaki mjesec, predstavlja pomoć BiH. Inzko ih nije poslušao već se već po ustaljenom šablonu oglasio saopćenjem za javnost u kojem je naveo kako "ne postoji uvjerljivo opravdanje za jednostranu uspostavu rezervnog sastava policije".

Ovim povodom razgovarali smo s uglednim profesorom i analitičarom Esadom Bajtalom koji nam je rekao kako su još od ranije poznati politički stavovi Milorada Dodika i Dragana Čovića kada je riječ o radu OHR-a.

"Oni dugo institiraju da Inzko ode. Tu treba podsjetiti na nedavnu Dodikovu izjavu u kojoj je poručio da bi BiH nestala za dva dana da nije stranaca. Tu dolazimo u mrtvu tačku. Njima su stranci još posljednji bedem razaranja BiH. Treća strana, odnosno bošnjačka, buni se iz sasvim drugih razloga. Međunarodna zajednica generalno je pasivna, a Inzko je istureni član međunarodne zajednice. On je nemoćan ukoliko nema podršku Brisela, Strazbura, Washingtona ili koga već", rekao je Bajtal.

On je rekao da je međunarodna zajednica u BiH nemoralna i da Inzko samo "nešto deklarativno priča, konstatuje i poziva na dogovor". Bajtal se pita kojom se logikom vodi međunarodna zajednica kada traži od onih koji su za BiH i onih koji su protiv BiH da se dogovore.

"Logički, to je nemoguć zahtjev. Međutim, moguće je nešto drugo. Ako već ne uspijeva koncept Dejtonskog mirovnog sporazuma i realizacija u suštini, a koja glasi da se treba reintegrirati BiH, onda je međunarodna zajednica dužna i mora učiniti nešto. U tom smislu treba tražiti od međunarodne zajednice, ne da ode, već da napokon počne raditi posao koji je sama sebi zadala. Oni ovdje imaju svoje službenike, a njihovi službenici imaju zadatak da drže konce u svojim rukama i da omoguće reintegraciju BiH", kazao je Bajtal.

Šale na račun Inzka
Šale na račun Inzka

Jedna od zemalja članica Vijeća za provedbu mira (PIC) je i Rusija, a sve su češći komentari kako ova zemlja radi na destabilizaciji prilika u BiH. Bajtal je rekao da Rusija uvijek destabilizuje nekoga u svijetu, a da je BiH predmet destabilizacije od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Oni su to prije radili sofisticirani je, dok se u posljednje vrijeme politika Moskve počela uviđati. I to sve zahvaljujući njihovim ambasadorima koji ovdje nisu sakrivali antibosansku strast. Zahvaljujući njima i poluslijepi su napokon počeli uviđati da Rusija ima prosrpski stav u BiH te da je Moskva u pozadini igara Zagreba i Beograda u BiH, odnosno igara Mostara i Banja Luke. Moskva to diktira i štiti", rekao je Bajtal.

Članovi Predsjedništva BiH šute na otvorene izjave ambasadora Rusije Petra Ivancova. Od predsjedavajućeg Dodika se i ne očekuje da reaguje s obzirom na to da njemu odgovaraju izjave Ivancova, međutim postavlja se pitanje zbog čega su pasivni Šefik Džaferović i Željko Komšić.

"Trebali bi javno reći šta oni misle o politici ruskog ambasadora. Plaćeni su za to da se bave vanjskom politikom. Oni se ne mogu pravdati time kako ih niko nije pitao za mišljenje, jer tu su gdje jesu", kazao je Bajtal.

Građani već godinama zbijaju šale na račun Valentina Inzka i njegovog izražavanja zabrinutosti. Bajtala smo pitali da li je međunarodna zajednica svojim pasivnim stavom i deklarativnim saopćenjima srozala svoj imidž u BiH.

"Oni su ga srozali onog trenutka kada je predsjednik Francuske svojim dolaskom u Sarajevo spriječio nužno NATO bombardovanje. Međunarodna zajednica se još tada srozala na nivo simbolike", zaključio je Bajtal.