BiH
48

Inzko u Banjoj Luci: Stranci vam više nisu potrebni

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko razgovarao je danas u Banjoj Luci sa predsjednikom Narodne skupštine RS Nedeljkom Čubrilovićem. Tim povodom Inzko je istakao da je najvažniji zadatak svih političara u BiH - ekonomija.

"Želio bih da vlade u RS i u FBiH mogu biti ekonomske i da možete birati ministre koji su ekonomisti. Počelo je novo poglavlje u historiji BiH i građani moraju biti zadovoljni. Ekonomija je na prvom mjestu, a potom socijalna pitanja. Ulaganja u privredu su neophodna, ali je neophodan i ambijent koji će to omogućiti. Evropski put BiH je trasiran i sada svi trebaju raditi na tome da se ona i konačno nađe tamo", rekao je Inzko.

On je rekao da je evropska kapija otvorena za BiH, dodajući da novi uslovi nisu lakši, ali da je drugačiji njihov redoslijed. Osvrnuo se i na pitanje da li je OHR i dalje potreban u BiH:

"I ja sam za zatvaranje OHR-a u BiH. Sljedeće godine će biti 20 godina od potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma. Svi su se promijenili za tih 20 godina i vjerujem da ovdje svi mogu živjeti zajedno bez vanjskog nadzora. Dayton, naravno, i dalje mora biti rješenje, ali parlamenti moraju jače i ozbiljnije sarađivati. Ako građani ne budu zadovoljni, ovo će biti prazna zemlja", smatra Inzko.

Čubrilović je istakao da je pored ekonomije najvažniji segment budućeg djelovanja jačanje borbe protiv korupcije, kriminala i terorizma, upozoravajući da takva borba dobija sve snažnije oblike u Evropi.

"Nadam se korektnoj saradnji sa OHR-om, bez obzira na naš politički stav da su stranci ovdje završili svoj posao. Potpredsjednici NSRS bit će izabrani, nadam se, već na narednoj sjednici", rekao je Čubrilović.