BiH
29

Inzko: Suverenitet i teritorijalni integritet BiH nije nešto o čemu se može pregovarati

Piše: Er. M.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko kazao je na međunarodnoj konferenciji u povodu 20. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma u organizaciji Američkog univerziteta u Sarajevu da se tendencija življenja u prošlosti mora završiti, te da BiH mora odlučno krenuti ka budućnosti.

Inzko je rekao da vjeruje kako je "nadohvat ruke" da BiH postane zemlja članica Evropske unije, posebno kada se radi o statusu kandidata.

On je dodao da je, ako govorimo o održavanju mira, Dejtonski mirovni sporazum bio zaista uspješan, te da su nakon potpisivanja sporazuma stabilizovane političke i ekonomske prilike u državi.

"BiH ima najstabilniji tečaj, odnosno valutu u regiji. Tri vojske koje su se borile jedna protiv druge sada funkcionišu kao jedna, uspostavljena je jedna državna kontrola nad vojskom i jedno ministarstvo odbrane. Ovo ministarstvo odbrane je veoma uspješno i to smo vidjeli nakon poplava prošle godine, a također i vojska BiH je aktivna u 12 mirovnih misija u svijetu", kazao je Inzko.

Visoki predstavnik je kazao i da ujedinjena carinska služba funkcioniše efikasno, kao i sistem indirektnog oporezivanja, a da imamo i izbore koji su vođeni bez podrške međunarodne zajednice.

"U svakoj zemlji je nepohodan razvitak i ja ne prihvatam da BiH ne može ostvariti napredak do reforme Ustava. Vidjeli smo proteklih godina šta je moguće. Ako lideri rade zajedno za dobrobit ljudi napredak se može ostvariti u okviru postojećeg ustava", rekao je Inzko.

On se osvrnuo i na reformsku agendu za BiH koja za Inzka predstavlja priliku koja ja data našoj državi i koju vlasti "trebaju prihvatiti objeručke".

Inzko je kazao da je neophodno imati čvrsti temelj u procesu ostvarivanja napretka, a da je taj temelj u BiH Dejtonski mirovni sporazum.

"Ukoliko želite da temelj ostane solidan morate ga braniti kada se nađe ugroženim. Ovo je lekcija koju smo naučili. Dejton omogućava ustav i jasne procedure koje zemlja treba kako bi provela neophodne reforme. Bez obzira na to, mi to ne vidimo. Vidimo takav pristup Ustavu BiH i mirovnom sporazumu gdje političke stranke biraju šta im se sviđa, a odbijaju ono što im se ne sviđa", rekao je Inzko.

On se osvrnuo i na prijetnje o održavanju referenduma koje upućuju vlasti iz Banja Luke.

"To dovodi u rizik funkcionisanje državnih vlasti, a i odluka koje su moji prethodnici donijeli za implementaciju Dejtona. Sve dok su nevoljni da zajedno rade i potpuno poštuju Dejton, međunarodna zajednica mora nastaviti osiguravati poštivanje Dejtona. Suverenitet i teritorijalni integritet BiH nije nešto o čemu se može pregovarati", podvukao je Inzko.

Zaključio je da su neophodne fundamentalne promjene kako bi građani BiH mogli živjeti normalno i dostojanstveno.

"Novi način vođenja politike treba stavljati interese građana BiH na prvo mjesto, a ne interese stranaka i političara. Tendencija življenja u prošlosti se mora završiti, država se mora odlučno kretati ka budućnosti", rekao je Inzko.