BiH
0

Inzko: Šokiran sam napadom na Američku ambasadu

SRNA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko najoštrije je osudio jučerašnji napad na Ambasadu SAD u Sarajevu, istakavši da je šokiran činjenicom da nešto tako može da se dogodi.

"Ja sam šokiran da se nešto tako može desiti, izražavam solidarnost sa Amerikancima i želim brz oporavak svima koji su ranjeni", rekao je Inzko u telefonskoj izjavi Srni.

   On je dodao da OHR podržava sigurnosne snage u njihovim nastojanjima da se otkriju svi detalji napada, a kako bi na vidjelo izašla istina o počiniocima i eventualnom organizatoru.

   Na pitanje zašto u zvaničnom saopštenju OHR-a napad na Ambasadu SAD u Sarajevu nije okvalifikovan kao teroristički, već kao incident koji ne odražava pravo stanje u BiH, Inzko je istakao da je potrebno sačekati završetak istrage i sudski epilog i ovoga i drugih slučajeva, poput napada u Bugojnu.

   "Mi ćemo se priključiti zaključcima suda", rekao je Inzko.

   Dvadesettrogodišnji pripadnik vehabijskog pokreta Mevlid Jašarević pucao je juče popodne iz kalašnjikova na Ambasadu SAD u Sarajevu i pri tome ranio u obje noge pripadnika policije - radnika na obezbjeđenju američke Ambasade, koji je operisan i trenutno je van životne opasnosti.

   Pripadnici SIPA-ee su ranili Jašarevića iz snajpera i razoružali ga, nakon čega je prebačen u bolnicu, gdje mu je pružena ljekarska pomoć i trenutno se nalazi pod jakim policijskim nadzorom.
   Jašarević, koji je tokom jučerašnjeg terorističkog napada bio naoružan i sa dvije ručne bombe, kao pripadnik vehabijskog pokreta boravio je u Gornjoj Maoči u vrijeme policijske akcije u februaru prošle godine.

   On je 30. novembra 2010. godine uhapšen u Novom Pazaru, jer je bio potencijalna prijetnja stranim ambasadorima koji su posjetili taj grad.