OHR
0

Inzko se sastao sa italijanskim državnim sekretarom

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, Valentin Inzko, danas se u Sarajevu sastao sa italijanskim državnim sekretarom Alfredom Manticom.

Inzko je italijanskog državnog sekretara Mantica informirao o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, naglasivši da ona zahtijeva pojačan angažman Evropske unije i međunarodne zajednice u cjelini, kako bi vlasti u BiH potaknuli da aktivnije rade na ispunjavanju svojih obaveza iz Evropskog partnerstva i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

„Fokus sada mora biti na ispunjavanju prioriteta za liberalizaciju viznog režima i drugim važnim stavkama dnevnog reda evropskih integracija.“- kazao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Valentin Inzko.

Inzko i Mantica razgovarali su i o nedavno održanoj sjednici Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira. Mantica je istakao punu podršku svoje zemlje zaključcima Upravnog odbora, naglasivši da Italija, kao i druge članice Evropske unije, smatra da, prije no što BiH bude razmatrana kao ozbiljan kandidat za članstvo u EU, bosanskohercegovački politički lideri moraju dokazati da su spremni ispuniti uslove i ciljeve neophodne za tranziciju OHR-a u EUSR.

„Ispunjavanjem 5+2 ciljeva i uslova, BiH će pokazati Evropskoj uniji da je spremna da načini sljedeći korak u pravcu evropskih integracija.“- kazao je Inzko.

Inzko i Mantica takođe su razgovarali i o trenutnim naporima da se potakne dijalog između političkih lidera i složili su se da što više političkih predstavnika mora biti uključeno u ovaj dijalog kao i da rješenja za preostala otvorena pitanja, uključujući pitanja vezana za državnu i vojnu imovinu, moraju biti što prije pronađena putem kompromisa.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU naglasio je da nema alternative dijalogu i kompromisu ako BiH zaista želi napredovati na evropskom putu.

Na kraju, Inzko je izrazio zahvalnost za kontinuiranu posvećenost Italije stabilnosti Bosne i Hercegovine kao i zbog činjenice da je Italija jedna od zemalja koje daju najveći doprinos EUFOR-u, saopćeno je iz OHR-a.