Odjel za ratne zločine
0

Inzko produžio mandat stranim sudijama i tužiocima

FENA
Valentin Inzko, (Foto: OHR)
Valentin Inzko, (Foto: OHR)
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko danas je donio odluku kojom produžava mandat međunarodnim sudijama i tužiocima u odjelima za ratne zločine u Sudu i Tužilaštvu BiH.

Ovo je Inzko saopćio na pres-konferenciji u Sarajevu, navodeći da je stranim sudijama i tužiocima mandat produžen na tri godine.

Na predmetima organiziranog kriminala i korupcije radit će domaće sudije i tužioci, dok će međunarodni ostati u savjetodavnom kapacitetu. Inzko je rekao da u ovom slučaju nije iskoristio bonska ovlaštenja.

"To ne znači da domaće institucije ne moraju da planiraju budžete i izlaznu strategiju za strane sudije i tužioce u pravosudnim institucijama, što je neophodno da bi se obezbijedila postepena tranzicija međunarodnog prisustva u pravosudnim institucijama", rekao je Inzko.

On je naglasio da je rješavanje pitanja predmeta ratnih zločina u BiH od ključnog značaja za pomirenje.

Inzko je rekao da će strane sudije i tužioci ostati u Odjeljenju za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH u funkciji savjetnika, jer smatra da domaće institucije mogu raditi taj posao uspješno, navodeći za primjer slučaj Ali Gašija.

"Mi nećemo napuštati BiH u tom smislu, jer je vladavina zakona jedan od ključnih prioriteta na kojima će insistirati EU. Umjesto donošenja odluke institucije ove zemlje moraju preuzeti punu odgovornost za procesuiranje takvih krivičnih djela", rekao je Inzko.

Prema njegovim riječima, ostanak stranih sudija i tužilaca u Odjeljenju za organizovani kriminal i privredni kriminal Suda BiH i Tužilaštva BiH u kapacitetu savjetnika ne znači da će ijedan predmet biti "zaustavljen i odložen u ladicu".

On je napomenuo da bi BiH trebalo da poveća napore u oblasti pravosudne reforme, kao i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Visoki predstavnik nametnuo je i odluke koje se odnose na grad Mostar, a koje se tiču izbora gradonačelnika i donošenja budžeta ovog grada.

"Sramotno je da 14 mjeseci nakon izbora Mostar nema gradonačelnika, kao ni budžet grada, što pogađa mnoge građane ovog grada", rekao je Inzko.

On je pojasnio da se, prema izmjenama Statuta grada Mostara koje je nametnuo u trećem krugu, u Gradskom vijeću Mostara gradonačelnik bira prostom većinom uz neophodan kvorum, odnosno minimalno prisustvo od 18 vijećnika.

Kada je riječ o budžetu grada Mostara, Inzko je napomenuo da je odlukom nametnuo određene rokove i mogućnost da, ukoliko vijećnici ne usvoje budžet, to može učiniti gradonačelnik.

Ambasadori SAD, Švedske i Velike Britanije u BiH, Charles English, Bose Hedberg i Michael Tatham istakli su nedvosmislenu podršku Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira odlukama visokog predstavnika, napominjući da će ove zemlje nastaviti da pomažu pravosudnu reformu u BiH.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je stav njegove zemlje da korištenje bonskih ovlaštenja nije najsrećnije rješenje, ali da Ruska Federacija, kada je riječ o ratnim zločinima, pravi izuzetak i da stoji iza odluka visokog predstavnika.

"Zagovarao sam produžetak mandata stranih sudija i tužilaca u Odjeljenju za ratne zločine na period od godinu dana. Međutim, drugi ambasadori su smatrali da je neophodan period od tri godine, te je odlučeno na taj način", rekao je Bocan Harčenko.

Prema njegovim riječima, Ruska Federacija očekuje da suđenja budu nastavljena na nepristrasan i objektivan način i da se slučajevi rješavaju izbalansirano.

On je napomenuo da su pitanja ratnih zločina dio dejtonskog mandata visokog predstavnika i da su u tom smislu bile i diskusije pred UN.

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas izjavio je da će EU iduće godine jačanje kapaciteta pravosuđa u BiH pomoći sa 14 miliona evra, od čega će četiri miliona biti usmjereno na jačanje kapacita sudija i tužilaca u smislu borbe protiv korupcije i privrednog kriminala, dva miliona tehničke pomoći za provođenje antikorupcijske strategije i osam miliona za obuku policajaca na državnom i entitetskom nivou.

On je naglasio da borba protiv korupcije i uspostavljanje efikasnog sistema za to ostaje jedan od ključnih prioriteta, kako za pitanje liberalizacije viznog režima, tako i za pristupanje EU.

Premijer Srpske Milorad Dodik već je najavio da će eventualno nametanje odluke o ostanku stranih sudija i tužilaca u BiH biti odbačeno u institucijama RS.