BiH
0

Inzko pokrovitelj inicijative "Građani/ke za Evropu"

FENA
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Ured specijalnog predstavnika EU u BiH (EUSR) i Ambasada Kraljevine Švedske u BiH pokrovitelji su inicijative "Građani/ke za Evropu“, koja će početi u srijedu prvim zvaničnim sastankom u Sarajevu.

Specijalni predstavnika EU u BiH Valentin Inzko i ambasador Kraljevine Švedske Bosse Hedberg te predsjednik ACIPS-a Sanel Huskić, uime NVO mreže "Građani za Evropu“, najavit će početak inicijative na pres-konferenciji.

Također, Inzko i Hedberg će se kratko obratiti članovima NVO mreže na početku prvog zvaničnog sastanka u okviru inicijative.

Inicijativa “Građani za Evropu” predstavlja mrežu nevladinih organizacija iz cijele BiH, koje su se okupile s ciljem da povećaju nivo i kvalitet javne rasprave o pridruživanju naše zemlje EU.

Mreža NVO “Građani za Evropu” će do septembra 2010. godine realizirati otvorene sesije na kojima će voditi direktan dijalog s domaćim političkim strankama o ključnim mjerama koje treba ispuniti kako bi se BiH približila EU.

Tokom otvorenih sesija s političkim strankama NVO mreža će zahtijevati konkretne odgovore bitne za zajednički cilj, odnosno napredak BiH ka članstvu u EU, saopćeno je iz ACIPS-a.