BiH
0

Inzko o zaključcima Narodne skupštine RS-a

FENA
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ponovio je da će u ponedjeljak donijeti nove stavove ako zaključci Narodne skupštine RS-a u vezi s prijenosom nadležnosti s entiteta na BiH budu i zvanično objavljeni u Službenom glasniku RS-a i postanu pravosnažni.

"Ja ću svoje zaključke napraviti sutra. Još ništa nije objavljeno i vidjet ćemo u narednom periodu šta će biti“, kratko je rekao Inzko odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa spornim skupštinskim zaključcima od 14. maja.

Prema najavama u RS-u, zaključci Skupštine RS-a o prijenosu nadježnosti mogli bi biti objavljeni u Službenom glasniku u ponedjeljak ili utorak.

Visoki predstavnik je u svojim pismima zahtijevao da Narodna skupština poništi te zaključke prije 11. juna, što nije učinjeno.

Iz OHR-a je 11. juna poručeno i da je NSRS donijela racionalnu odluku da zaključci ne postanu pravosnažni tako što ih neće objaviti u Službenom glasniku, što je iz entitetskog parlamnta demantirano uz stav da se svih skupštinski akti objavljuju u tome glasniku.