SDP
0

"Inzko mora produžiti mandat stranim tužiocima i sudijama"

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik mora spriječiti uvođenje zemlje u novu nestabilnost te produžiti mandat međunarodnim tužiocima i sudijama u BiH, poručili su iz SDP-a

"Nema nikakve sumnje da bi odlazak stranih tužilaca i sudija iz BiH predstavljao veliki hendikep za bh. pravosuđe, imajući u vidu da bi putem političkih pritisaka i ucjena većina započetih procesa i istraga, u kojima su glavni osumnjičeni neki od političkih lidera u BiH, bila obustavljena", stoji u saopštenju za javnost.

"U saopštenju za javnost sa posljednje sjednice Vijeća za implementaciju mira u BiH jasno je rečeno da visoki predstavnik treba sve učiniti da se riješi pitanje ostanka međunarodnih tužilaca i sudija u BiH. Stoga, zaista zabrinjava vidljiva neodlučnost visokog predstavnika kada je riječ o ovom, za Bosnu i Hercegovinu, izuzetno važnom pitanju", naglašavaju iz SDP-a i pozivaju Valentina Inzka i ostale predstavnike međunarodne zajednice da bez oklijevanja i odlaganja, te u punom kapacitetu produže mandat međunarodnim sudijama i tužiocima i tako ne dozvole rušenje osnova vladavine prava u našoj zemlji koje bi je uvelo u novu nestabilnost.