BiH
0

Inzko danas u posjeti Banjaluci

SRNA
Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko rekao je Srni da će se danas u Banjaluci sastati sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske /RS/ i predstavnicima političkih stranaka sa kojima će razgovarati o temama "od bilateralnog interesa".

Inzko je najavio da će se susresti sa predsjednikom RS Rajkom Kuzmanovićem, predsjednikom Narodne skupštine RS Igorom Radojičićem, premijerom RS Miloradom Dodikom, potpredsjednicima RS Adilom Osmanovićem i Davorom Čordašem, potpredsjednicima skupštine Srpske Šefketom Hafizovićem i Nadom Tešanović.

"To je protokolarna posjeta. Čestitaću im nastupajući pravoslavni Vaskrs. Poslije 10 godina želim da vidim Banjaluku i RS i lično se uvjerim kako su se razvili. Ja svakome pružim ruku, tako ću i političarima u Banjaluci pružiti ruku saradnje u korist ljudi koji žive na ovim prostorima", rekao je Incko. 

On je potvrdio da će u popodnevnim satima imati odvojene sastanke sa predsjednicima Partije demokratskog progresa Mladenom Ivanićem, Srpske demokratske stranke Mladenom Bosićem i Demokratske partije Draganom Čavićem. 

Inzko je odbacio spekulacije nekih medija da međunarodna zajednica kontaktima sa predstavnicima opozicije u RS želi da "omekša Dodikovu poziciju". 

"Vlast mogu da omekšaju samo birači. Moja je praksa i prije bila dok sam bio ambasador da se sastanem i sa predstavnicima opozicije pošto i oni predstavljaju biračko tijelo i jer će i njihovi glasovi biti potrebni prilikom glasanja o ustavnim promjenama", pojasnio je Incko.