Razgovor o trenutnim pitanjima
0

Inzko danas u Banjoj Luci s entitetskim zvaničnicima i muftijom Čamdžićem

FENA
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko boravit će danas u Banjoj Luci, gdje će se susresti sa zvaničnicima RS, političkim strankama i drugima kako bi razmotrili trenutna pitanja.

Inzko pozdravlja konstruktivan dijalog koji je uspostavljen u posljednje vrijeme i koji je rezultirao dogovorom koji ima za cilj da osigura funkcioniranje Vijeća ministara, te želi da podstakne sve političke lidere da nastave sa saradnjom i dijalogom jer je to jedini način za dalji put naprijed.

On je naglasio da se u procesu implementacije političkih sporazuma ostvarene reforme i međunarodne obaveze ove države moraju podržavati i poštivati.

U pogledu budućnosti OHR-a, visoki predstavnik je ponovio potrebu da se realizira program 5+2. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je pozvao Parlamentarnu skupštinu BiH da usvoji potrebne akte da bi se riješilo preostalo pitanje državne imovine u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH iz septembra 2012. godine i u duhu Sporazuma od 9. marta. I pitanje vojne imovine se mora riješiti kao dio programa 5+2. Visoki predstavnik će se u Banjoj Luci S predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, premijerom RS Aleksandrom Džombićem, banjalučkim muftijom Edhemom ef. Čamdžićem i predsjednikom Demokratske partije Draganom Čavićem.