BiH
0

Interpol BiH o slučaju Muhameda Brkića

FENA
Ured Interpola Bosne i Hercegovine oglasio se danas saopćenjem za javnost radi pojašnjenja u vezi s međunarodnom potjernicom CNB Interpola Beograd raspisanom za bh. državljaninom Muhamedom Brkićem.

"Međunarodna potjernica za Muhamedom (Ferid) Brkićem, rođen 28. oktobra 1967. u Tuzli, raspisana je 11. juna 2007., a 15. juna iste godine Brkić je izveden pred Sud Bosne i Hercegovine na osnovu spomenute Interpolove potjernice", navodi se u saopćenju upućenom radi tačnog informiranja i sprječavanja daljnjeg širenja dezinformacija u vezi s ovim slučajem.

S obzirom na to da je utvrđeno da je Muhamed Brkić državljanin BiH, Sud BiH je donio rješenje kojim se obustavlja postupak njegovog izručenja Republici Srbiji nakon čega je Ured Interpola BiH potjernicu obustavio na teritoriji BiH.

Ured Interpola BiH podsjeća da je Muhamed Brkić lišen slobode 12. septembra u Podgori, Republika Hrvatska na osnovu spomenute međunarodne potjernice CNB Interpola Beograd.

"Identifikacioni podaci Muhameda Brkića, lišenog slobode u BiH i poslije u R Hrvatskoj, odgovaraju identifikacionim podacima osobe koju traže nadležni pravosudni organi R Srbije putem navedene Interpolove međunarodne potjernice", navodi se u saopćenju bh. Ureda Interpola, uz napomenu da su dalje provjere u vezi s Brkićevom izjavom o zamjeni identiteta u nadležnosti pravosudnih organa Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.