Krupalija, Aganović, Ćudić i Šišić
0

Internet intervju sa kandidatkinjama Naše stranke

Klix.ba
Kandidatkinje Naše stranke: Krupalija, Ćudić, Aganović i Šišić
Kandidatkinje Naše stranke: Krupalija, Ćudić, Aganović i Šišić
Kandidatkinje Naše stranke za načelnice četiri sarajevske općine odlučile su se na nesvakidašnji potez. Naime, Arijana Aganović (Stari grad), Lejla Somun-Krupalija (Centar), Sabina Ćudić (Novo Sarajevo) i Ajla Šišić (Novi Grad) su dale priliku građanima da im putem socijalnih mreža postave pitanja vezana za njihove programe i lokalne probleme, na koja bi one javno odgovorile.

U nastavku prenosimo odgovore na neka pitanja koja su građani postavljali.

Šta ćete uraditi po pitanju zelene površine između Unitica i Holiday Inna koja se sada koristi od strane firme Alta kao odlagališta građevinskog materijala?

Lejla: S obzirom da firma Alta nije izvršila plaćanje zemljišta koje je predviđeno za gradnju , te je općina već pokrenula proceduru za vraćanje tog zemljišta, ja ću insistirati da se sama procedura izvrši ubrzanim putem i naravno ukloni preostali materijal od gradnje prve Alte.

Također svi pravni subjekti će biti strogo opomenuti na svoje obaveze i obećanja koja su preuzeli kada su počeli sa izgradnjom objekata. Inspekcije će imati pune ruke posla, a firme će morati plaćati kazne. U budžetu će biti izdvojena dovoljna sredstva da Općina sama može rušiti i otklanjati sve što nije postavljeno u skladu sa propisima i rokovima.

Na koji način i da li mislite da treba riješiti odlaganje smeća - kontejneri zauzimaju trotoare, otvoreni su i sve vremenske prilike i neprilike utiču na sadržaj istih?

Lejla Somun-Krupalija
Lejla Somun-Krupalija
Lejla: Sistem odlaganja smeća će morati biti temom jednog podrobnog i dugoročnijeg projekta izmjene dosadašnje prakse. Moj plan je da u saradnji sa nadležnim javnim ustanovama i donatorima uspostavim sistem prikupljanja smeća koje će biti higijensko, koje će zauzimati manje prostora i kojim će se uspostaviti sistem recikliranja, tako da smeće postaje resurs a ne otpad. Projekat će, između ostalog, biti zasnovan na sistemu trash compactors, nabijanja smeća po vrsti otpada, čime će se isti djelimično pripremiti za recikliranje a volumenom smanjiti za 50%. Insistirati ću također na naplati plastičnih kesa u komercijalne svrhe.

Da li ćete insistirati na tome da policija počne kažnjavati parkiranje na troatoarima? Ovaj problem je izražen u cijeloj ulici Kranjčevićeva, ali i u dijelu ulice između stambenih zgrada i Unitica?

Lejla: Što se tiče parkiranja, to je jedno od važnih stvari u mom programu i programu Naše stranke, bezbjednost. Insistiraćemo preko naših predstavnika u Kantonu na promjeni zakona, i postavljanju znakova na svim područjima gdje se ne bi smjelo parkirati. Onda je moguće koristiti brze naloge, pauke i sve ostale mjere.

Šta je sa dječijim parkovima na Dobrinji, sa izuzetkom prekrasnog Parka prijateljstva, svi su u sramnom stanju?

Ajla: Što se tiče dječijih parkova na Dobrinji, ali i u preostalom dijelu naše općine, ja ću se zalagati da se postojeći parkovi vrate djeci, u pravom smislu te riječi. Nije više problem pronaći sredstva i partnere koji će nam pomoći da sredimo parkove za djecu, već njihovo održavanje. Na području općine Novi Grad postoji JP "Lokom“ koje je općinsko preduzeće i koje se trenutno bavi samo održavanjem kulturnih i sportskih objekata na području općine. JP "Lokom“ treba da proširi svoju djelatnost i na održavanje i čuvanje zelenih površina i parkova na području općine. Tako ćemo u svakom parku imati čuvara ili video nadzor pa će obnovljeni i novoizgrađeni parkovi mnogo duže trajati.

Ajla Šišić
Ajla Šišić
Pita li iko građane imaju li išta protiv nicanja vjerskih objekata u sred dječijeg igrališta i pod našim prozorima ili su to tabu teme?

Ajla: Ovo nije tabu tema, već tema koja se tiče svih građanki i građana. Rad općinskih organa treba da bude mnogo transparentniji. Općina je dužna da o svemu što radi na području općine, informiše građane i građanke i da planove izgradnje i razvoja stavi na javnu raspravu. Javne rasprave se u pravilu održavaju u MZ, međutim, malo ko od nas je ikada vidio i jedan poziv za ovakvu raspravu. Naš cilj je da MZ preuzme mnogo aktivniju ulogu u svom radu, tako što ćemo u MZ angažovati mlade, obrazovane ljude koji će tu obavljati svoj pripravnički staž i/ili volontirati, i tako ćemo pojačati ljudske kapacitete mjesnih zajednica. Tada će građani na vrijeme dobiti informaciju o javnoj raspravi na temu izgradnje novog objekta „ispod vašeg prozora“, gdje će imati prilike čuti o čemu se radi, vidjeti planove, uticati na promjene istih, a možda čak i spriječiti izgradnju, ako smatraju da nije neophodna.

Zanima me imate li u planu gradnju vrtića na Dobrinji, jer trenutni radi u jako lošim uslovima, a radi se o velikom naselju naseljenom uglavnom mladim ljudima sa malom djecom?

Ajla: Naša stranka je već prepoznala ovaj problem i mi imamo i rješenja. Prije svega, već radimo na inicijativi da se prostor u kojem je do nedavno bila smještena Dobrinjska gimnazija, a koji pripada JU „Djeca Sarajeva“ i gdje je prije rata bio vrtić, obnovi i vrati mu se njegova funkcija. Tim prostorom otvorili bi bar 120 mjesta za našu djecu.

U razvojnom planu općine planirana je izgradnja još jednog vrtića, na zelenoj površini iza pijace na Dobrinji. Ali s obzirom da na tom području i nemamo previše zelenih površina mi imamo drugu ideju. Općina može da otkupi zemljište preko puta vile Hadžihalilovića (Dobrinja 5), iza Dobrinjske gimnazije, koja je trenutno privatno vlasništvo jedne osobe, i da se donese odluka kojom će se dati privatnom investitoru da tamo sagradi jedan moderan, savremeni vrtić po evropskim standardima. Sa investitorom bi bio sklopljen ugovor o koncesili na npr. 10 godina, a Kanton Sarajevo bi subvencirao troškove korištenja, tako da bi cijena bila ista kao i u javnim vrtićima.

Arijana Aganović
Arijana Aganović
Arijana, ja hoću da znam šta se dešava sa vraćanjem imovine, dakle sve ono što je država uzela? Kako će to nova opština riješiti?

Arijana: Vraćanje privatne imovine koja je oduzeta, a vi vjerovatno mislite na period poslije Drugog svjetskog rata, je proces koji ja kao načelnica ne mogu sprovesti jer je to pitanje za više nivoe vlasti. Govorim dakle o denacionalizaciji bez koje nema vraćanja imovine, a denacionalizacija bi pokrenula niz drugih pitanja i bila veoma veliki projekat što je vjerovatno i razlog zbog kojeg se niko ne upušta u ovaj problem.

Stalno pričamo o ilegalnoj gradnji kao da je veliki problem, a kod nas samo zidaju a niko ništa ne radi da to spriječi. Čitam kako pricaš o turizmu i mladima ovdje u Starom Gradu i to ti je dobro, ali kod nas se samo kuća na kuću gradi, i neće nam ni mladi ni turisti imati gdje da hodaju ako ovako nastavimo.

Arijana: Ja ću biti što kraća, i neću govoriti koliki je ovo problem jer je to svim građanima veoma dobro poznato. Kao načelnica bi zahtijevala brže usvajanje regulacionih i urbanističkih planova, imali bi markirane zone u kojima bi bila dozvoljena gradnja uz potpuno rješavanje prateće infrastrukture. Ako imamo markirane zone, ceste, vodovodne i kanalizacione sisteme, onda direktno potičemo ljude da grade na tim područjima. Treba okrenuti naglavačke princip sadašnjeg rada. Sada nelegalno gradimo kuće pa se mučimo sa infrastrukturom, i to mora prestati, a u isto vrijeme bih kao načelnica veoma oštro reagovala na sve prestupe u budućnosti.

Zdravo, ja sam htjela postaviti pitanje vezano za čišćenje snijega jer bliži nam se zima i ja ne znam šta ćemo ako opet budemo imali sniježne padavine kao prošle zime?

Arijana: Ja bih se kao načelnica fokusirala na nabavku malih grtalica koje mogu čistiti snijeg u nepristupačnim dijelovima naše općine. Ali ovo je za mene i pitanje građanske dužnosti. Svi građani bi trebali biti obavezni da očiste snijeg ispred svojih kuća ili zgrada. Ukoliko to ne urade, a komunalna služba bude primorana očistiti snijeg ispred nečije kuće ili zgrade zbog pristupa medicinskih službi i slično, onda tim građanima treba naplatiti to čišćenje. Naravno to se ne bi odnosilo na starije građane ili recimo osobe sa invaliditetom koji nisu u stanju obavljati svoju građansku dužnost na taj način.

Sabina Ćudić
Sabina Ćudić
Zanima me šta Sabina Ćudić misli da je najveći prioritet u našoj općini. Također, na Čengić Vili u Džemala Bijedića između nebodera 33 i 35 postoji projekat o gradnji malog shopping centra/trgovki, za što nema suglasnosti lokalne zajednice i protiv čega je potpisana peticija. To je zadnji komad trave u naselju. Zanima me stav Sabine o ovom? Hvala

Sabina: Najveći prioritet je svakako sigurnost, prvobitno djece, dakle sigurnost u školama, ali i svih građana naše općine, a nimalo manje važan je i problem nezaposlenosti mladih. Mi imamo konkretne prijedloge za rješavanje navednih problema koje iznosimo u javnosti već duže vrijeme, a iste možete pronaći i na našoj web stranici.

Upoznati smo sa navedenim problemom. Stav Naše stranke je da smo mi, odnosno naši vijećnici bili protiv inicijative zbog same gradnje na zelenoj površini i nejasne dokumentacije koju smo dobili na vijeću. Ja se u potpunosti slažem sa ovim stavom.

Šta ćete poduzeti, da li ćete inicirati formiranje neke radne grupe svih načelnika općina u Gradu Sarajevu, po pitanju izrade zajedničkog projekta energetske neovisnosti Grada Sarajeva 2012-2020, ili ćete se možda ograditi činjenicom da ovo pitanje nije u isključivoj nadležnosti općina?

Sabina: Mi se ne želimo ograditi od ovakvih stvari, iako je važno poznavati nadležnosti kako ne bi obećavali ono što ne možemo ispuniti. U cilju rješavanja ne samo ovog, nego i drugih problema gradskih općina, smatram da je prijedlog zajedničke saradnje načelnica/ka općina izuzetno dobar, i u svakom slučaju želim podržati ili inicirati ovakav vid saradnje. Ukoliko bi nas četiri kandidatkinje bile na poziciji načelnica, mislim da bi zajedno, a i u saradnji sa našim zastupnicima u Kantonu Sarajevo i ekspertima iz oblasti, mogli pokrenuti inicijative i otvoriti ozbiljnu javnu raspravu o rješavanju ovog problema.

Zanima me kakve su vaše ideje o poboljšanju rada inspekcijske službe u općini Novo Sarajevo? Građani ove općine, u velikoj mjeri, nisu zadovoljni radom ove službe. Šta ćete poduzeti u cilju restrukturiranja rada inspekcijskih službi, te u procesu vraćanja povjerenja građana u njihov posao?

Sabina: Ni ja nisam zadovoljna radom inspekcijskih službi i to je područje u kojem ćemo uvesti značajne promjene. Transparentnost rada, dosljedna primjena zakona bez obzira na to ko je prekršilac zakona, odgovornost za sve poslove i odluke koje inspektori naprave, ali i za rad koji ne završe su prve mjere koje namjeravam poduzeti kao načelnica općine. Tolerancije za korupciju i selektivnu primjenu zakona pod mojim upravljanjem sigurno neće biti.